Yazı Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çaykara'daki Esnaflarımızı Tanıyalım-1
21 Eylül 2008 Pazar Saat 13:57
KEMAL AKTÜRK
Kemal aktürk ve Kemal çuman
Yönetici: Değerli okurlarımıza Çaykaramızdaki, köylümüz esnaflar...
KEMAL AKTÜRK


Kemal aktürk ve Kemal çuman

Yönetici: Değerli okurlarımıza Çaykaramızdaki, köylümüz esnaflarını tanıtmaya çalışacağız. Sayın Aktürk kendinizi okuyuculara tanıtırmısınız?.

1962 yılında Yeşilalan Köyü'nde doğdum.İlkokulu köyümüzde, orta okulu Çaykara İnönü Lisesi'nde, daha sonra Rize İnşaat Teknik Yapı Meslek Lisesi'ni bitirdim. 1984 yıllarında Çaykara'da esnaflığa başladım. 1986 yılında Samsun'da toptan gıda işine başladım. 1991 yılına kadar Aktürk Zeytincilik Toptan Gıda ve Pazarlama işine devam ettim. 23 yıl süren ticari hayatım süresince değişik sosyal etkinliklere katıldım. Samsun Bafra Çaykaralılar İktisat ve Kültür Derneği kuruculuğunu üstlendim ve 4 yıl başkanlığını yürüttüm. 2005 yılında doğup büyüdüğüm memleketimizde ticaret yapmak için, Aktürk Halı ve Mobilya Tekstil Ürünleri adına açtığım mağazamızda, ticari faaliyetlerime başladım. Halen Çaykara ve Samsun'da ticari faaliyetlerime devam etmekteyim. Evli ve üç çocuk babasıyım;bir kız, iki oğlum var. Kızım Çevre Mühendisi. Küçük oğlum İstanbul Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde , diğer oğlum ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği'nde okuyor.

Yönetici: Sayın Aktürk Çaykarada esnaflık yapıyorsunuz. Buradaki ticari faaliyetleriniz hakkında bize bilgi verirmisinız.

Aktürk: Çaykara'mızdaki ticari potansiyele genel olarak bakıldığında, diğer ilçelerin nufüs oranlamasına göre yüksek seviyede olduğunu düşünmekteyim. Tabiî ki bunun nedenleri var. Son 10 yıla baktığımızda, Çaykaralı olup, gurbet hayatı yaşayan büyüklerimiz son yıllarda baba ocağına geri dönerek, gerek köylerde gerekse yaylalarda konutlaşmaktalar. Bu Çaykara esnafına yansımaktadır. Olayın diğer boyutuna baktığımızda ise, İlçemiz son 10 yılda yönetimsel olarak gerileme safhasında olduğunu görmekteyiz. Nüfusumuzun 1500'e düşmesi herhalde acı bir gerçek.Yıllardır ilçemizin gelişmesini sağlaması için hiçbir çözüm üretilememesi, küçük olsun benim olsun mantığı ile hareket edilerek,dar kalıplar içerisinde mikro milliyetçilik yapılarak, Çaykaramıza zarar verilmiştir.Çaykara yönetim bazında partiler üstü olmasının gerekliliğine inanıyorum. Her şey Çaykara ve insanı için yapılmalı bu şekilde ilçemizin gelişmesini sağlamalıyız. Temennim odur ki 5 yılda bir yapılan yerel yönetimlerin idaresini talip olanlar, Çaykaralıların ortak aday etrafında birleşmeleri. Aksi halde geri kalmışlık devam edecek ve Çaykaramız ve halkımız için büyük bir kayıp olacaktır.

Yönetici: Sayın Aktürk, Köylerimiz adına kurulan derneğimizle ilgili düşüncelerinizi okurlarımızla paylaşırmısınız?

Aktürk: Öncelikle geç kalınmasına rağmen Yeşilalan ve Baltacılı Köyleri Kalkındırma ve Dayanışma Derneği'ni kuran ve bu seviyelere taşıyan, emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Dernek faaliyetleri konusunda kendilerine başarılar diliyorum. Dernekçiliğin zor bir görev olduğunu burada bir menfaatlerinin olmadığını belirterek, sadece birlik ve beraberlik noktasında hizmete talip olan kardeşlerimizi imkanlar dahilinde maddi ve manevi her türlü desteği kendimizi mecbur hissederek yapmalıyız. Derneğimiz kısa zamanda kurulmasına rağmen izlenimim odur ki uzun vadede çok ciddi projeler var; kısa vade de olanların hızlı bir şekilde yapılmaya başlandığını görmekteyiz. Köylerimizin sorunları var. İnsanlarımızın son zamanlarda birbirleri ile kopma noktasına geldiğini dolayısıyla bu derneğin bütünlüğü sağlama noktasında gayretler göstereceğini inanıyorum. Bir araya geldiğimizde başaramayacağımız işin olamayacağını düşünmekteyim

Yönetici: Sayın Aktürk, Köyde ve dışarıda yaşayan hemşerilerimize mesajınız varmı?

Aktürk: 25 yıl gurbet hayatı yaşayan bir hemşehriniz olarak, gurbetten köyüme baktığım zaman, belli bir yaş gurupları içerisinde emsallerimizin haricinde kimseyi tanımıyoruz. İletişimin yalnızca sanal ortamda artmamalı, sitemiz aracılığıyla da birbirimizi daha iyi tanımalı ve bütünleşmemiz konusunda gayret sarf etmeliyiz. Allah sizden razı olsun; sizler bu görevi yerine getiriyorsunuz. Ayrıca bir önerim var. Sitemizin öncülüğünde ileride her yıl yapılmak üzere Gençlik Kurultayları organize edilmeli, yeni nesiller orada kaynaşmalı ve bütünleşmelidir diye düşünüyorum. Dışarıdaki yaşayan köylülerimizin buraları unutmamalarını, sılayı rahim mutlaka yapmalarını öneririm. Bu vesile ile, gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki köylülerimize,hemşehrilerimize selamlarımı ve sevgilerimi iletiyorum.Önümüzdeki günlerde kutlayacağımız Ramazan Bayramlarını kutluyor, tüm İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum.

(CEVAHİR) İSLAM ZENGİN


İslam zengin ve Kemal çuman

Yönetici: Sayın zengin; sanıyorum köylümüz olarak İlçemizin eski esnaflarındansınız, Babadan oğla geçen bir devamlılık var. Kendinizi okurlarımıza tanıtırmısınız.?

1971 yılında Yeşilalan köyünde doğdum. Babamın 3 ncü çocuğu olarak dünyaya geldim.(Cevahir) Muhammet Zengin’in oğluyum. İlkokulu köyümüzde, orta ve liseyi Çaykarada İnönü lisesinde okudum. Daha sonra o zamanın ismi ile Hacettepe üniversitesi Zonguldak Maden Mühendisliği bölümünü 1993 yılında bitirdim. Daha sonra Yüksek lisansa başlamama rağmen aileden gelen müteşebbis ruhu yüksek lisansımı yarıda bırakarak Çaykara da faaliyet gösteren ailemizin şirketi olan, Zenginler Ticaret adı altında Gıda marketçiliğine başladım şu an aynı görevi ailemizle beraber yürütmekteyiz.

Yönetici: Sayın zengin; Mühendis esnaf olarak burada görev yapıyorsunuz.Sizinle Çaykaramızı konuşalım. Mühendis gözüyle İlçemizin geri kalmışlığının nedenlerini bize açıklarmısınız?

Zengin: Maalesef ilçemizin görüntüsü Çaykara insanımıza yakışmamaktadır. Bana göre tek nedeni var. Yıllarca İlçemiz bir gurup ve aile tarafından yönetilmektedir. Dolayısıyla bu ailelerin Küçük olsun benim olsun mantığı ile hareket ederek ilçemizin dışa açılmasını engellediler. Üzülerek söylemek istiyorum bu süreçte merkezde yaşayan kadohor mahallesinin dışındaki herkesinde burada sorumluluğu var. Burada yapılması gereken çok işler var. Yıllarca ilçemizi çağdışı bir görüntüye bırakan hanedanlığı yıkmak lazım. Önümüzde bir yerel seçim var. Bu fırsatı değerlendirmek lazımdır diye düşünüyorum. Onun için burada kadohor mahallesinin dışında Çaykaramızda ikamet eden vatandaşlarımızın bir araya gelip toplu bir şekilde hareket etmesi lazımdır.Yoksa böyle devam ederse, İlçemizin kalkınması ve esnafımızın durumunun iyileşmesini kimse beklemesin. Ben şu an belediye meclis üyesiyim. Birçok kararlar almamıza rağmen birileri bu kararları işleme koymamakla direnmektedir. Sizlere bir örnek vereyim. Biz yüksek okul, Çay fabrikasının yapımı, mücavir alanlarının genişlemesi konusunda karar çıkarmamıza rağmen hepsi havada kaldı. Şimdi sizlere soruyorum; issizliğin azaltılması noktasında çay fabrikası kurulacak ona engel oldular. Üniversite için hiç bir gayret göstermediler.Ayrıca ön önemli olan belediye mücavir alanların genişlemesi konusunda, ilçemizin biraz olsun genişleyerek nüfusunun artması ve dolayısıyla belediyeye gelen paraların artmasına bile kabul etmediler. Neden? Belediyeyi kaybederiz diye! Böyle bir mantık varmı? İşte çaykaramızın bu hale gelmesinin sorumluları bu işlere engel olanlardır. Diğer bir husus Çaykaramızda hastane olarak yapılan bina maalesef sağlık ocağı şeklinde çalışır pozisyona soktular. Çaykara insanı hiçbir şekilde bunları hak etmemiştir. Bakın,Türkiye’nin en fazla bürokratı olan ilçemizdir. Ama hizmet noktasında neden çok geri kaldığını herkesin düşünmesi gerekliliğine inanıyorum.

Yönetici: Sayın zengin; Son olarak neler söylemek istersiniz.?

Zengin: Köylerimizde sorunlarımız var ama bunların halledilmesi noktasında birlik ve beraberliğimizi koruyarak muhtarlara kesinlikle yardımcı olacak şekilde projeler üreterek hayata geçirilmeli. Köylerimiz adına kurulan derneğin sosyal, kültürel, ekonomik alanda çalışmalar yapması bu süreci hızlandırabilir. Ekonomik nedenlerden dolayı göç veren köylerimize sahip çıkmak herkesin görevi olmalı. Dışarıda yaşayan köylülerimiz geçmişlerinin buralarda yattıklarını unutmasınlar. En azından onlara karşı sorumlu olduklarını her zaman hafızalarında canlı tutsunlar. Genç kardeşlerimize bu toprakları sevdirmeli, onları buralara getirmeliyiz. Bu konuda hemşerilerimi duyarlı olmaya çağırıyorum. Sitemiz vasıtası ile Tüm köylülerimin gelecek ramazan bayramlarını kutlar, hep birlikte nice bayramlara ulaşmamızı yüce Allah’tan dilerim. Selam ve sevgilerimle

(HASANOĞLU) HALİL İBRAHİM KANIK


Halil İbrahim Kanık ve Kemal çuman

Yönetici: Hayırlı işler bol kazançlar diliyorum. Siz değerli esnaflarımızı okurlarımıza tanıtmak istiyoruz. Kendinizi okurlarımıza tanıtırmısınız.?

1980 Yılında yeşilalan köyünde doğdum. (Hasanoğlu) Öğretmen Muhammet Kanık’ın oğluyum. Köyümüzde 1989 yılında küçük bir bakkal olarak başladığımız ticarete ,1998 yılında Çaykara’da Kanık Gıda ismi altında ticarete başladım daha sonra 2004 yılında PVC Plastik doğrama ve taşımacılık işleri ile uğraşmaya başladım halen bu işleri yürütmekteyim.

Yönetici: İlçemizde ticaret işleri ile ilgilendiğine göre, Çaykaramız hakkında söylemek istediğin bir şeyler varmı?

Kanık: Bana göre geçmişten günümüze, Çaykaramızı yöneten yerel yönetimdeki başkanlar, gerekli çalışmaları yapmamıştır. Ne yazık ki, Çaykaramız bir köy görüntüsü içinde. Bunun tüm sorumluluğu onlarındır. Şunu söyleyebilirim. Biz kadohor mahallesine bağlı kaldığımız sürece bir adım ileri gidemeyiz. Bir şekilde dışarıya açılmamız lazım. Seçilecek olan Belediye başkanı, Çaykaramızı geliştirecek çağımızın gelişmelerini takip edecek, her şeyi ile modern bir ilçe görünümü için çalışmalı. Dışarıdaki zenginlerimizi bir şekilde buralara yatırım yapmaları için çalışmalı.

Yönetici: Köylerimizle ilgili düşüncelerinizi alabilirmiyim.?

Kanık: Özellikle derneğimizin kurulması çok güzel bir olay oldu. Bu şekilde insanlarımıza hizmetin daha kolay bir şekilde yapılacağını düşünmekteyim. Ben burada köyde ve gurbette yaşayan tüm köylülerimize birlik ve beraberlik içinde yaşamayı, sorunların üstesinde böyle gelineceğini düşünmekteyim. Bu vesile ile Site aracılığı ile önümüzdeki ramazan bayramlarını kutlar, sağlık mutluluk ve esenlikler dilerim.

Röportajlar: Kemal ÇUMAN
e-posta: bilgi6161@gmail.com

Bu haber toplam 7176 defa okundu.
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
ŞAİRLERİMİZ
SİTE ANKET
Köyümüzün Öncelikli en önemli sorunu sizce nedir?
Yollar
Cenaze Morgu
Çöp
Kanalizasyon
Şadırvan ve Ortak Tuvaletler
Künye . Reklam . İletişim . RSS   Copyright © 2025 Yeşilalan(Holaysa) Köyü Tanıtım Sitesi
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım & Tasarım : Mahmut ÖZDEMİR