Yazı Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sıladan Gurbete-3
03 Eylül 2008 Çarşamba Saat 18:24
(KURŞUNCU) HÜSEYİN BAKKALOĞLU , (LEMAHMUT) HACI AHMET VARLI, (KULEVA) MEHMET ÇUMAN)
Hüseyin bakkaloğlu, H.Ahmet...
(KURŞUNCU) HÜSEYİN BAKKALOĞLU , (LEMAHMUT) HACI AHMET VARLI, (KULEVA) MEHMET ÇUMAN)



Hüseyin bakkaloğlu, H.Ahmet varlı,Mehmet çuman

Yönetici: Değerli okurlarımıza konuklarımızı tanıtmak için tufa yaylasındayız. Çok değerli üç konuğum var. Burada açık havada sizleri okurlarımızla buluşturacağız. Önce kendinizi tanıtırmısınız?

Bakkaloğlu: Öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ederim. 1941 yılında Yeşilalan Köyünde doğdum. Eğitim için köyümden ayrıldım. O dönemde Yüksek Teknikerlik okulunu Cumhuriyet Üniversitesinde okudum ve mühendislik bölümünü tamamlayarak, İskenderun demir çelik fabrikasında göreve başladım. Emekli olduktan sonra memleket hasretliği ağır basınca tekrar köyümüze geldim, şu anda Trabzon da ve Köyde dönüşümlü olarak ikamet etmekteyim. 3 oğlum bir kızım var. 2 tanesi Tıp Doktoru, biri eczacı, kızım da işletmeci



Varlı: 1948 yılında Yeşilalan köyünde doğdum. 1972 yılından beri Rize nin fındıklı ilçesinde Market çalıştırıyorum. 2 erkek, 4 kız olmak üzere 6 çocuğum var.



Çuman: 1961 yılında Baltacılı köyünde doğdum. Maalesef yöremizinin ekonomık nedenlerden dolayı göç verme sevdasına bende katıldım çeşitli yerlerde gurbet yaparak inşaat işleri ile uğraşdıktan sonra Hatay ili Kırıkhan ilçesine yerleşerek orada ikamet etmeye başladım. 25 yıla yakındır orada ailece yaşamama rağmen memleketten kopamadım aşağı yukarı her yıl gelir 1 ay kadar kalırım.



Yönetici: Köyde ve Yaylalarda yaşadığımıza göre sorunlarımızı her platformda tartışmamız çözüm yolları bulmamız lazım. Sizce nedir sorunlarımız? Ayrıca Köylerimiz adına kurulan Yeşilalan ve Baltacılı Köyleri dayanışma derneği hakkındaki görüşlerinizi açıklarmısınız



Bakkaloğlu: Çok önemli olan bu sorunuzu tabiî ki soracaksınız. Sonuçta ortak yaşıyoruz bu memlekette, problem ve sorunlar herkesi ilgilendiriyor. Öncelikle yayla yollarımızın yağmurlu havalarda çok bozuk olması ,çözülmesi gereken en önemli sorun olarak düşünüyorum. Ayrıca köyde topluca oturabileceğimiz bir alanın olmaması eksiklik olarak görüyorum. Yaylalarımızda günümüzün ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesislerin olmaması sorun olarak duruyor karşımızda. Hala 60-70 yıl önce yapılan tesisleri kullanıyoruz. Özellikle köylümüz olan işadamlarımıza seslenmek istiyorum. Gelsinler buralara tesis yaparak yaylalarımızı turizme açık hale getirsinler. Bakın tufa hanı önünde oturuyoruz. Burada güzel bir tesis olsa buralar canlanır. Düşünün buradan geçenler doğru dürüst bir lavoba dahı bulacakları bir yer yok. Sorunlar çok, Muhtarlarımız bu sorunları dışarıda yaşayan işadamlarımızla görüşerek ve devlet yardımlarını ekleyerek, bir plan yaparak öncelikli sırasına göre çözüm getirmeleri lazım. Köylerimiz adına kurulan derneğe sahip çıkarsak güzel işler yapacağına inanıyorum.

Varlı: Sorunlar ortak olunca söylemler de ortak oluyor. Tabii ki yol, su elektrik sorunlarımız var. Ama bana göre en önemli sorun köylerimizin ortak bir mezarlığının olmamasıdır . Düşünün her hane kapısının yanında mezar var. Sağlık sorunu olarak karşımızda durmakta, ayrıca çocuklarımızın yetiştirme konusunda psikolojik etki yarattığını düşünüyorum. Acilen Muhtarlarımız buna bir çözüm getirmeleri lazım. Şimdi ortak bir mezarlık olsa herkes oraya gidip toplu olarak orada yatanlara bir Fatiha okusa iyi olmaz mı? Ayrıca dernek konunda ki düşüncelerimi sorarsanız, köylerimiz için kurulması büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bir çok sorunu derneğimiz, projeler üreterek çözüm yolları bulabilir. Ayrıca sosyal aktiviteler yaparak insanlarımızın kaynaşmasına vesile olabilir. Cenaze, öğrencilere burs, bakıma muhtaç ailelere yardım vs. gibi işleri dernek adına yapabilirler.

Çuman: Sorunları tartışıyoruz, ben burada bir şey söyleyerek başlamak istiyorum. 46 yaşındayım bir sefer de olsa köylüler olarak bir araya gelip köylerimiz ve yaylalarımızın sorunlarını ortak bir platformda tartıştığımızı görmedim. Bence sorunları tartışarak Çözüm önerileri getirerek her kesimin katkısına ihtiyaç var. Akıllarımızı birleştirerek ortak akılla çözebiliriz. Muhtarlarımız bunu dikkate almaları lazım. Sorunlar çok, benden önceki ağabeylerim bahsettiler ben burada çağımızın en büyük sorunu olan Çöp sorununa dikkat çekmek istiyorum. O güzelim Köylerimiz , Yaylalarımız çöp yığınları arasında kaldı. Irmaklarımıza atılmayan eşya kalmadı nereye bakarsan çöple karşılaşıyorsun. Yaylalarda inekler de etrafa atılan naylonları yiyor. Tehlike canları çalıyor ama çözüm yok. İnsanlarımızı bilinçlendirmemiz lazım. Bence muhtarlarımız büyük bir bilinçlendirme seferberliği yapmaları lazım. Köylerimiz adına dernek kurulduğunu duyunca inanın çok sevindim. Derneğin kuruluşunda emeği olan herkesi kutlamak istiyorum. Günümüzde sorunları kurulan sosyal derneklerle çözüldüğüne inanıyorum. Köylümüze ve köylerimize çok faydalı hizmetler vereceğini düşünüyorum.


Yönetici: Son olarak değerli hemşerilerimize bir masajınız varmı?

Bakkaloğlu: Yaylalara kadar gelerek bizlerle bu söyleşiyi yaptığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Köyümüzün sorunlarını ve sıkıntılarını dile getiriyorsunuz. Özellikle köyünden uzaktaki hemşerilerime mümkün olduğunda buralara geldiklerinde çocukları ile gelerek kuşaklar arasında irtibatı koparmasınlar. Site vasıtası ile tüm hemşerilerimin Ramazanlarını tebrik eder selamlarımı iletiyorum.


Varlı: Öncelikle bu siteyi kurup bizlerin hizmetine sunananlara teşekkür ederim. Köylülerimize ulaşmak çok kolaylaştı sayenizde, Önümüzde Ramazan ayı var. Herkesin ramazanını kutlar, selamlarımı iletirim. Allah yardımcınız olsun.

Çuman: Öncelikle bu siteyi kurup gurbetten, her an memleketimizi görme fırsatı tanıdığı için çok değerli hocam Ayhan Yıldırım’a sonsuz teşekkürleri sunuyorum. Ayrıca site yönetimine gösterdiği özverili çalışmalarından dolayı kendilerini kutluyorum. Buradan Tüm hemşerilerime şunu söylüyorum. Doydukları yeri değil doğdukları yeri unutmasınlar. Bir gün dönüp gelecekleri topraklar buralar olacak. Bu vesile ile Hemşerilerime selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Ramazanlarını kutluyorum.

HASAN BAKKAL



Hasan Bakkal ve Kemal Çuman

Yönetici: Sayın Bakkal yaylalarda geziniyoruz. Burada gördüklerimizle küçük söyleşiler yaparak değerli okurlarımıza tanıtıyoruz. Sizde kendinizi okurlarımıza tanıtırmısınız?

Bakkal: Öncelikle Çahmut yaylasına hoşgeldıniz. Siteyi ilgi ile takip etmekteyim. Çok güzel işler yapıyorsunuz site yönetimini kutluyorum. Ben 1957 yılında Yeşilalan köyü (Kozno) mevkiinde dünyaya geldim. ilkokulu köyde okuduktan sonra köydeki kur’an kursuna bir süre devam ettim. Askerlik görevimi yaptıktan sonra 1979 yılında Rize emniyet müdürlüğüne girdim. Halen burada çalışmaya devam ediyorum.

Yönetici: Sayın Bakkal, size köyün sorunları ile ilgili soru sormayacağım. Bize sizin döneminiz ile bu günü karşılaştırmanızı istiyorum. Neler söylemek istersiniz?


Bakkal: İnanın şimdi ben çok duygulandım. Bir çok geçmiş anılar gözümün önünde şerit gibi geçti. Ama ne yazık ki bu anıları yaşadığımız arkadaşların nerde ise tamamı buralarda yok, ekonomik şartlar insanları dünyanın her yerine dağıtmış. İnşallah sizler bu görevi sanal ortamda da olsa yaparak bizleri en azından birbirimizi unutmayacak şekilde sitemizde buluşturursunuz. Ben küçük yaştan beri, Köyüme ve köylüme aşık olan biriyim. İnanın her hafta Rize den köye gelir, burada olanlarla hasret giderir, sohbetler yaparız. En azında eski anılarım olmasa da bu beni son derece mutlu ediyor. Özellikle dışarıdan gelen arkadaşlarla yaylada hanlarda sohbet son derece mükemmel ortamlarda oluyor. Tek sevindiğim şey son dönemlerde azda olsa da yaylalarda insan sayısında artış gözlenmekteyim.


Yönetici: Sayın Bakkal, sizi hemşerilerimizle baş başa bırakmak istiyorum, onlara neler söylemek istersiniz.?

Bakkal: Bu topraklarda belki ekmek yok ama, unutmasınlar ki ; Atalarımız buralarda yatıyorlar. Onlara karşı sorumluluğumuz var. Bu nedenle köyünden çıkıp da köyünü arayıp sormayanlara buradan seslenmek istiyorum. Lütfen çocuklarınızı köye getirip, köy sevgisini aşılayın, yoksa ilerde köyünüzdeki evin kapısını bile bulamayacaklardır. Buradan tüm hemşerilerimin ramazanlarının hayırlara vesile olmasını diler, selamlarımı iletirim.


Röportajlar: Kemal ÇUMAN

e-posta: kemal.cuman@turktelekom.com.tr


Bu haber toplam 6672 defa okundu.
Sıla gurbet hikayesinde...
akturk
Öğrenim zorlukları,haya ve meslek meşgaleleri ile uğraşırken öyle zorluklarla karşılaşıp öyle çok kapıların açıladığına tanık olunur da asıl ata ocaklarının kapılarının hep açık olduğunu da unutturdular kii gençlere...Sonra in cinin bile top oynamadığı bu mekanlara hasreti ancak geçmişine özlem duyanlar yaklayabildi.Asıl sorun da buralardan gidenlerin bir daha ardına bakamamaları ya da bakacak kadar kimsenin olamayışıyla yüreksizlikleri.
01 Ocak 2010 Cuma Saat 14:36
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
ŞAİRLERİMİZ
SİTE ANKET
Köyümüzün Öncelikli en önemli sorunu sizce nedir?
Yollar
Cenaze Morgu
Çöp
Kanalizasyon
Şadırvan ve Ortak Tuvaletler
Künye . Reklam . İletişim . RSS   Copyright © 2025 Yeşilalan(Holaysa) Köyü Tanıtım Sitesi
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım & Tasarım : Mahmut ÖZDEMİR