Yazı Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Em.öğretmen Zihni (yaşar) Yüce Sizlerle
06 Temmuz 2008 Pazar Saat 11:57
EMEKLİ ÖĞRETMEN HEMŞEHRİMİZ ZİHNİ (YAŞAR) YÜCE İLE YAPILAN ROPORTAJ
Emekli öğretmen zihni yüce
Yönetici...
EMEKLİ ÖĞRETMEN HEMŞEHRİMİZ ZİHNİ (YAŞAR) YÜCE İLE YAPILAN ROPORTAJ







Emekli öğretmen zihni yüce





Yönetici: Okuyucularımıza, Samsun’un Bafra ilçesinden sesleneceğiz. Değerli hocam söyleşimize başlamadan önce kendinizi okuyucularımıza tanıtırmısınız.?



Yüce: Öncelikle bu röportaj imkanı için yaptığınız hizmetlerden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Yurdumuzun değişik yörelerinde, değişik görevlerde bulunan hemşerilerimizi tanıyor ve bilgiler ediniyoruz. Bu güzelliği takdir etmek herkesin borcudur diye düşünüyorum. Şahsen sitedeki gelişmeleri ve değişiklikleri fırsat buldukça takip ediyor ve izliyorum. Allah gücünüzü ve şevkinizi artırsın diye dua ediyorum.

Ben, 1955 yılında (Hacı Mahmutlardan ) Hacı Ahmet YÜCE nin on çocuğundan ilk oğlu olarak dünyaya geldim. İlkokulu köyde Orta tahsilimi Çaykara da bitirdim.1971 yılında Öğretmen okulu sınavlarını kazandım ve 1975 yılında Muş Öğretmen Okulundan mezun oldum. Aynı yıl Trabzon Sürmene ilçesi Oylum Köyünde göreve başladım. Daha sonra Rize İkizdere Cevizli İlköğretim Okulu, Rize Merkez Ortapazar İlköğretim Okulunda toplam 12 yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptıktan sonra şartlarımın gereği 1987 yılında Samsun Bafra ya tayın oldum. 1994 yılında Eğitim Fakültesi Önlisans bölümünü bitirdim. Bafra nın köy ve merkez okullarında öğretmenlik görevimi sürdürdüm. Bu kutsal görevde 31 yıl hizmet yaptıktan sonra sağlık problemim gereği 2007 yılında emekli oldum. Halen Samsun Bafra ilçesinde ikamet etmekteyim.. Duyarsızlık en büyük hassasiyetimdir. Evli olup bir kız iki erkek çocuk babasıyım.



Selam geçen güne, selam yıllara, kapanan deftere hatıralara.

Emekli olan dostlara selam, dallardan dökülen o yapraklara.

Fidanlar büyümüş, meyve veriyor, dikili duruyor bu topraklara.

Nice çınar ağaç, dal bu dal vermiş, kimisi ovada, kimisi yara.






Yönetici: Sayın Hocam, eğitim ve öğretim alanında yıllarca çalıştınız. Ülkemizde uygulanan eğitim ile ilgili neler söylemek istersiniz.?



Yüce: Ülkemizdeki eğitim öğretim uygulamalarıyla ilgili açıklamaları bundan önce yaptığınız röportajda Emekli Müfettiş Ali Yıldırım kardeşimle paylaştınız. Anlattığı konular bizim ortak dertlerimiz. Eğitim ve öğreti çok önekli iki kavramdır. Kesinlikle tavizlere kapalı olması gereken bu iki kavaram, beşikten mezara insanların hayatındaki yeri çok önemlidir. Ben bu konunun bir başka boyutundan söz etmek istiyorum. Eğitim ve öğretim çok büyük yelpazeyi kapladığı için derdimiz çoktur.



Rabbimizin biz âciz kullarına lütfettiği sayısız nimetlerden birisi de evlât sahibi olma nimetidir. Bütün peygamberler, sâlihler, erenler, evliyalar diğer bütün Hak nezdinde makbul insanlar, tertemiz masum, toplumun menfaatlerini kendi menfaatlerinin önünde gören, fedakâr, hoşgörülü, mütevazi ve alçak gönüllü nesillere sahip olmayı hep yüce Allah’tan dilemişler, bu zâtların, kelimelerle ifadede zorlandığımız yürekten yaptıkları sayısız dua ve niyazları yüce kitabımız Kur’ân’da en güzel şekliyle ifadelerini bulmuştur.

Bu niyaz ve yakarış insanlığın rehberleri olan peygamberlerin dilinden Kur’ân’da değişik yerlerde vurgulanmıştır. Bu anlamda Hazreti İbrahim gizlice Rabb’ine niyazda bulunan Hz. Zekeriyya ve Hz. Meryem’in annesinin dilinden hayır duaları Kur’ân’da zikredilir. Pek çok ayette çocuklarımızın tertemiz masum, günahsız, güzel ahlâk sahibi mü’min ve Allah yolunda hizmet eden Müslüman kimseler olması gerektiğine ve öyle yetiştirilmesi hususuna dikkat çekilmiştir. Çocuk eğitimi konusunda İslâm, Anne-babaya birtakım sorumluluklar yüklemiştir. Bu konuların içeriklerini kısaca anlatmak gerekirse;

Her anne-babanın çocuk daha anne karnında iken dikkat etmeleri gereken önemli vazifeleri vardır. Bu vazifeler o kadar önemlidir ki Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in “Şakî daha anasının karnında talihsizdir; saîd anasının karnında da talihlidir Mübarek ifadeleri içinde çocuğun, daha anne karnında iken saîd ya da şakî olduğu hükmü henüz verilmeden önce her türlü tedbir alınmalıdır. Daha evlilik kararı verilmeden önce yuva kuracak gençlerin ve müstakbel anne ve baba namzetlerinin bu konuda gösterdikleri hassasiyet de dünyaya gelecek bebeğin talihinde önemli bir rol oynayacağı gibi uzun ömürlü mutlu bir aile için de müspet bir katkısının olacağı muhakkaktır. Özellikle bunların en başında geleni, anne-babanın yediklerine-içtiklerine-giydiklerine dikkat etmeleri, haram lokmadan ve haram kazançtan sakınmalarıdır. Daha yavrunun sperm ve yumurta buluşması anından itibaren gıdası, annesinin davranışları, giyimi kuşamı, psikolojik hâleti, maneviyatı yediği içtiği, aldığı her türlü gıdası; anne ve babanın daha önceki ve daha sonraki tavırları da onun şakî ve saîd olarak yazılmasında önemli vesilelerdir.

Eğitim ve öğretimde ilk basamak ailedir. Anne-baba vakitlerinin bir kısmını çocuklarının eğitim ve öğretimine ayırmalıdır. Çocuğun dinini diyanetini, okuyup yazmasını, Kur’ân okumasını, günün şartlarına göre. hayatına, sağlığına ve geleceğine hazırlama adına faydalı olan ve ihtiyaç duyulan sporlar öğretilmelidir. Kötü alışkanlıklar edinmemesi için meşgul olabileceği meşru bir müzik aletini kullanabileceği bir eğitim aldırılmalıdır. Aksi takdirde çocuktaki bu potansiyel meşru olmayan birtakım yollarla bir şekilde çocuk tarafından telafi edilmeye çalışılacaktır. Günümüzde bu düşüncenin ve niyetin pek olmadığını ister istemez düşünüyorum.


Anne-baba, çocuğunun yanında sözlerine dikkat etmeli. Kesinlikle yalan sözden kaçınmalıdır. Doğru sözün yanında doğru hareket etmelidir. Konuşulan sözler ve davranışlar arasındaki çelişki çocuğun güvenini sarsar. Çocuğun yakaladığı bir tek yalan söz ve davranış, çocuğun zihninde yaşadığı sürece anne-baba güvenilmez biri olarak kalabilir. Onun için çocuklar yanında davranışlar öyle hassas ayarlanmalı ki çocuklar evlerinin içinde anne baba değil de onları birer melek farz etmeliler ve onlara güvenmelidir.

Kardeşler Arasında Ayrımcılık Yapılmamalı, çocukların biri diğerine tercih edilmemelidir. Sevgi vb. hususlarda yapılan bir tercih ve gösterilen küçük bir kusur anne-babayı çocuklar üzerinde etkisiz hâle getirir. Bu tercihler aynı zamanda kardeşler arasında kıskançlık duygularının ortaya çıkmasına sebep olabilir



Günümüz dünyasında yukarıda söylemeye çalıştığım hususlara uyanların azınlıkta olduğunu düşünüyorum. Aile kültürü, sokak kültürü, basın ve yayın kültürü ve geniş çevre kültürünün, çocuk yapısında büyük yaralar açtığını açacağını ister istemez düşünmeye başladım. Çünkü eğitim ve öğretimde bir bütünlük gerekir. Okul ve aile arasında bu bütünlüğün olmadığı görülüyor. Ne yazık ki eğitmenler arasında da bu bütünlük çok cılız. Bu cılızlık genellikle eğitim sahasında görülmektedir. Değişen son Eğitim ve Öğretim programı geniş tabana yaygın görüldüğü için iyimser düşünmekteyim. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur.



Bir bütünlük içinde eğitimi özledim,anne baba öğretmenle beraber.

Sınıflarda toplantıda söyledim, ne yazık ki beş on kişi beraber

Öğrencimin eksiğini söyledim, sınıf dertli köylü dertli derbeder

Eksikleri müdürüme söyledim, kalem dertli kağıt dertli, bir dertler.






Öğretmenlik yaşamında öğrencileri ile







Yönetici: Sayın Yüce, gurbette ve sıladakileri buluşturmak için büyük özveri ile sitemizi hazırlayarak hemşerilerimizin hizmetine sunan sayın Ayhan Yıldırım hocamıza buradan şükranlarımızı sunuyoruz. Eğitimci olarak sitemizin yayın politikası ile ilgili bize önerileriniz var mı.?



Yüce: Aynı duygularla Ayhan Yıldırım kardeşimi kutluyorum. Büyük özveri ile çalışıyor. Allah kendisine sağlık sıhhat ve uzun ömürler versin. Ayrıca kutsal görevinde başarılar diliyorum.



Site için duygularımı ‘’ SESLENİŞ ‘’ adlı şiirimde dile getirmiştim. Şiirler duyguların ifadesi, derinlerden gelen seslerin hecelerden kelimelere, kelimelerden de cümlelerle anlam kazanabilen dizelerdir. Her insanın belli yapısı vardır. Farklı farklı yapılar, insanların güzellikleridir.Monoton olmak kimsenin beğendiği durum değildir. Değişken olmak, değişik ortamlarda bulunmak insanların arzu ettiği ihtiyaçlardandır.

Sitede bu güzelliklerden görüyorum ve duygulanıyorum. Genellikle geçmişimize ayıt manzaralar ve tanıdıklarımın resimlerini görünce, hemen altına duygularımı ifade ederim. Tahminim, kimsenin halen imkan bulup okuyamadığı, ellinin üstünde acizane şiirim vardır. Halen de yazmaya devam ediyorum. Tabi ki Ayhan meslektaş siteyi canlı tutarsa. Bir hobi oldu artık. Fırsatım olursa hemen bir gezinir ve memleket haberlerini öğrenirim. Tanımadığım ve yıllarca görmediğim çocukluk arkadaşlarımı buluyor ve yazışıyoruz. Dileğim sitede oluşan her etkinliğin belli bir süre diliminde bir kitap haline getirilmesidir. Sitede emeği geçenlere çok teşekkür eder başarılar diliyorum.







Yönetici: Sayın Hocam, Çok duygusal bir yapıya sahip olduğunu biliyorum. Bize dışarıda yaşayan hemşehrimiz olarak gurbet ve hasretlik konusunda neler söylemek istersiniz.?



Yüce: Bülbülü altın kafese koymuşlar, yine vatanım demiş. Bu cihetle bizde vatanımızı ziyadesiyle özlüyor ve sıla hasreti çekiyoruz. Bundan böyle artık bu hasrete şahsen nokta koyuyorum ve sık sık memlekete gidiyorum.Yaz aylarında da memleketin kokusunu almaya niyetliyim. köyüm eski köy değil ki. Yinede o köy benim köyümdür diyerek annesiz babasız ıssız evimi şenlik tutmaya çalışacağım.


Gurbet bize hatırlatır sılayı,yetim olduk kayıp ettik anayı

Yıllar yılı dost bildiğim aynalar,köye gittim bulamadım babayı

Hasret bizim, özlem, benim kardeşim, geçim derdi açık ettik arayı

Emekliyim emekledim böylece, bundan sonra kapatırım yarayı.





Yönetici: Sayın Yüce, Uzun Çalışmalardan sonra Tüm Yeşilalan ve Baltacılı Köylülerini bir Çatı altına toplamak için resmi olarak derneğimize kavuştuk. Hemşerilerimize neler söylemek istersiniz.?



Yüce: Öncelikle bu çalışmayı başlatan, gerçekleştiren siz hemşerilerime en kalbi duygularla teşekkür ediyorum. Bu derneğin hayli ses getireceğine inanıyorum. Yurdun dört köşesinde dağılan değerli köylülerimizin katkılarının olacağını umuyor ve güveniyorum. Başarılı ve aktif hareketler samimi ve dürüst olursa başarı kendiliğinden gelecektir. Planlanan program gayet iyi. Derneğin vizyonu ve misyonu bakımından takdirlik. Biz köylü fertleri olarak elimizden gelebilen yardımları esirgememeliyiz. Planlanan ve sıralanan hususların gerçekleşmesi ve yürürlükte olması birlik ve beraberlikle olur. Bu birlik ve beraberliği sağlamak ve canlı tutmak başta özveri ile çalışan organizatörlerin işidir diye düşünüyorum. Tabi ki onlara şefk ve heyecan verecek bizler olacağız. Herkesin bu derneğe üye olması gereğine inanıyorum. Ben ve iki oğlumun üye olması imkanını kolluyorum. Derneğimiz herkese hayırlı olsun





Yönetici: Sayın Yüce, Köylerimiz ve yaylalarımız konusunda neler söylemek istersiniz.?



Yüce: Bu soru beni duygulandırdı. İsterseniz acizane dizelerim cevaplasın, mümkün mü ?



Köydeki evlerimiz ıssız bizi bekliyor,gitti eskilerimiz yenileri bilmiyor.

Yaz ayları geldi mi, kıymet bilen geliyor,yıkık dökük saçağı yeniden düzeltiyor

Komlar yaylalar ıssız, inekler bağırmıyor, çobanlar da yok artık inekleri sürmüyor

Şenliğe hasret kaldık, gülen yüzler gülmüyor, yaşlı delikanlılar tek başına yürüyor


Hani o köy yolları, çocuklar gençler nerde, kovaladı köyümüz dağıldı her bir yarde

Hani yayla yolları horon yerleri nerde,kızlarla mol oynardık düz çimenli bir yerde

Kaval sesleri çıkmaz kuş uçmaz kervan yerde,kemençeci ne oldu kayıp oldu seherde

Kimseler gelemiyor, toplanarak bir yerde şenlik dahi kalmadı yaylada mezirede



Sımalar başkalaştı, yeni nesil bir başka ,anlatırız eskiyi, onlara gelir şaka.

Gelenek göreneğe , gençlik çıkmıyor arka, kuşak oğluk yok artık, giyiniş oldu marka

Hava iyi oldumu, yayla zevki bir başka, muhlamayı yedin mi hemen gelinir aşka

Ahh gidi o yaylalar, akıyor soğuk sular,kurt dağı şenliklerin güzelliği bambaşka..










Yönetici:: Gurbette yaşayan hemşerilerimizin birbirleri ile ilişkilerinin daha sık olması için neler yapabiliriz. Kurulan derneğin bu konuda yapması gereken çalışmalar nelerdir.?



Yüce: Gurbette yaşayan hemşerilerimizle irtibatlaşmak, tanışmak site aracığıyla mümkün olabilir. Sitenin bir bölümünde kim nerede, ne işte diye bölüm hazırlanır ve her biri ve bilenler tarafından bu bölüme kayıt alınabilir. Köyümüzün sosyal ve ekonomik taramasının yapılması, Bu konularla alakalı envanterler oluşturmak, Yurt dışında bulunan zenginlerimizin listesi ve dernekle ilgili çalışma raporları hakkında bilgilendirme,köydeki ortak kullanım alanları ile ilgili Köy muhtarlarımızla bilgi alış verişi, maddi sıkıntılarla boğuşan köylülerimize çeşitli yardımları sağlama, köşe bucaklarda atılan çeşitli eşyaları bir merkezde toplama ve değerlendirme, ihtiyacı olanlara dağıtma, bir havuz oluşturma ve gönüllülerden havuza para biriktirme, mümkünse birikebilen paradan arsa alabilme, yine evimizin temel ihtiyacı olan kömür, odun, şeker,yağ ve benzerlerini toptan alma imkanlarını oluşturma, düğünlere cenazelere olabilecek yardım ve katkıları sağlayabilme ,eğitim öğretim kurumlarında okuyan gençlerimize maddi katkılarda bulunma ve ön ayak olma gibi önerilerde bulunabilirim





Yönetici:: Sayın Hocam, Çok güzel şiirler yazdığınızı biliyoruz. yazdığınız bazi şiirlerinizi okuyucularımızla paylaşırmısınız.?



Yüce: Ben şair değilim kendimce acizane ve fakirane bir şeyler karalıyorum. İlk karalamam İlkokul tahsilim sorası oldu. Bildiğiniz gibi müfredat gereği beşinci sınıfı bitirme sınavları vardı. Sınavlar sonrası mezun olabiliyorduk. Mezun olmam ve okuldan ayrılmam beni çok üzmüştü. Öğretmenimizin duygulu konuşması beni etkilemişti, arkadaşlarla ağlamıştık. İlk şiirimi o zaman yazmıştım. (1966)Daha sonra köyde ölen her kişiye kocaman destanlar yazmaya başladım. Hele Tekirdağ Malkara da şehit olan Mustafa Karaca ya yazdığım kırk dört kıt alık şiirim çok etkili olmuştu. Arşivimde bazıları duruyor. Son olarak Şehit kardeşime de yazdım. On sekiz kıt alı bu şiiri yazmak isterdim. Çok yer alacağından ilgili şiirimi site şiir bölümüne yazarım Size de, şu anda bana tanıdığınız bu imkandan dolayı bakalım neler söyleyebileceğim.


Mutlu oldum söyleşe, bilmem ki nasıl oldu.

Emekli insanların kafaları sulanık

Kemal imtihan etmiş soruları çok zordu

Cevaplar çok net değil, bazıları bulanık



Emekli öğretmenler, çocuklaşır sonunda.

Çünkü çocuklar oldu, onlarla ruhu doldu

Bahçede civcivleri sağında ve solunda

Kimi dizine kondu, kimi omuza kondu



Şimdi balkondan izler, bahçe gürültüsünü,

Öğretmenler gününde çiçekler, çiçek verir.

Şakalaşır onlarla, gizler üzüntüsünü

Çocuklaşan insanlar çocuklanır sevinir


Söyleşi okuyanlar, sizlere teşekkürler.

Yorumları beklerim size cevap eklerim.

Buruşuk düşüncemi şiirlerim ütüler.

Bazen güzel yazarım,bazen olur teklerim.




Yönetici:: Bafra’daki yaşamınızdan bizlere zaman ayırarak çok güzel bir söyleşi yaptık. Kendinizi hemşehrilerimize tanıtarak, fikirlerinizi onlarla paylaştınız. Bundan sonraki yaşamınızda site yönetimi olarak sağlık mutluluk ve başarılar diliyoruz?



Yüce: Bana fırsat verdiğiniz için ben de teşekkür ediyorum. Sağlık dolu yarınlar diler yaşamınız boyunca Allah yar ve yardımcın olsun. Ayrıca tüm hemşehrilerime saygı selam ve hürmetlerimi sunuyorum. Allah a emanet olun









Röportaj: Kemal ÇUMAN

İRTİBAT:

GSM: 0-505-519 84 30

e-posta: kemal.cuman@turktelekom.com.tr


Bu haber toplam 7754 defa okundu.
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
ŞAİRLERİMİZ
SİTE ANKET
Köyümüzün Öncelikli en önemli sorunu sizce nedir?
Yollar
Cenaze Morgu
Çöp
Kanalizasyon
Şadırvan ve Ortak Tuvaletler
Künye . Reklam . İletişim . RSS   Copyright © 2025 Yeşilalan(Holaysa) Köyü Tanıtım Sitesi
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım & Tasarım : Mahmut ÖZDEMİR