Yazı Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Em.Albay Bayram GENÇCAN
bgenccan@gmail.com
Hava ambulans hizmeti
13 Kasım 2009 Cuma Saat 11:06

Merhaba,

Bundan yaklaşık 15 yıl önce Amerika’nın en batısında Monterey’de yüksek lisans eğitimi yapan bir arkadaşım yurda döndüğünde tanık olduğu bir olayı biraz şaşkınlık, biraz hayranlık ve biraz da orada bulunmuş olmanın havasıyla heyecanlı bir şekilde anlatıyordu. Monterey’den kuzeydeki San Fransisko’ya incecik bir dağ yolundan güle oynaya gidiyorlardı. Önlerindeki otomobillerden biri bir anda onlarca metre yükseklikten aşağıya yuvarlanmıştı. Başka bir araçtan aranmış olmalıydı ki beş-on dakika içerisinde kırmızı bir hava ambulans helikopteri oracıkta bitivermiş ve yaralıları tahliye ederek en yakın hastaneye ulaştırmıştı. Amerikalılar amma da değerli insanlardı. Arkadaşım hayran kalmıştı. Demek böyle şeyler sadece filmlerde olmuyordu. Gerçekti gördükleri.

Değerli hemşerilerim,

Bu ilk yazımda sizlere övünerek, gurur duyarak ve hiçbir zaman ihtiyacınız olmamasını dileyerek Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılı sonlarında başlatılan ve çoğu gelişmiş ülkede bile sunulması oldukça güç olan “Hava Ambulans Hizmeti” hakkında bilgi vermek istiyorum.

Sağlık Bakanlığı tarafından 24 saat ücretsiz hizmet sunan kara ambulansları gibi, hasta ve yaralı hayatı için zamanın çok kıymetli olduğu,  kara ambulansı ile acil vakaya ulaşma süresinin uzadığı,  arazi ve iklim şartlarının kara yolu ile ulaşımı zorlaştırdığı veya hiç elvermediği,  karayolu ile uygun bir tesise götürülmesi için geçecek zamanın hastanın iyileşmesi veya hayatta kalması açısından tehdit oluşturduğu acil durumlarda kullanılmak üzere hava ambulans hizmeti başlatıldı.  

Proje ile ilk etapta, Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri, Erzurum, Antalya ve Diyarbakır illerine helikopterler konuşlandı. 2009 yılı Eylül ayı başında bu illere Trabzon ile birlikte Samsun, Çanakkale, Bursa, Adana, Van, Afyon ve Konya iller de dahil oldu. Bu güne kadar 4000 saate yakın uçuş gerçekleştirilerek 2000’den fazla hasta ve yaralıya ücretsiz hava ambulans hizmeti sunuldu.

Hava ambulanslarında hizmet sunumu kara ambulanslarında olduğu gibi. Hasta veya yaralı ya da bunların yakınları, kaza, hastalık veya acil bir durumda 112 Acil Servisini arayarak yardım taleplerini Komuta Kontrol Merkezleri (KKM)’ne iletiyorlar. İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı Komuta Kontrol Merkezleri çağrıyı aldığında olayın durumuna göre Sağlık Ekibini olay yerine gönderiyor. Olaya müdahale eden Doktor’un kararı ve talebi ile olay yerine bahsettiğim illerde, ilgili devlet hastanelerinin yanında veya yakınındaki heliportta bulunan Hava Ambulansı gönderiliyor.

Kara ambulansları ile eşgüdüm içerisinde hizmet veren hava ambulansları aynı anda iki pilot tarafından kullanılıyor.

Hava ambulanslarının başlıca görev alanları;

  • Her türlü travmatik veya travma dışı acil hastalara hastane dışı acil tıbbi yardım yapılması,
  • Hastanın olayın gerçekleştiği yerden en uygun hastane merkezine taşınması,
  • Kritik ağır hastaların bir hastaneden başka bir hastaneye taşınması,
  • Gerektiğinde yeni doğmuş hasta bebeklerin kuvöz içinde taşınması,
  • Kitlesel acil durumlarda ilk yardım ve taşıma,
  • İlaç, numune, kan türevleri, sağlık malzeme ve ekipmanlarının tedariki ile ilgili acil taşıma,
  • Organ nakli amaçlı acil taşıma olarak belirlenmiş.

Ancak, Bakanlık, ambulans hava araçlarını; acil durumlar dışında, salgın hastalık veya tehdidi, deprem, sel ve benzeri afetler ve sağlıkla ilgili diğer acil durumlarda personel, tıbbi malzeme ve numune nakli amacıyla da görevlendirebiliyor.

Hava ambulans araçları gün doğumu-gün batımı esasına göre hizmet veriyor. Mevcut haliyle hava ambulanslarının gece uçuş imkanı mevcut değil. Ancak bu konuda da çalışmalar yapılıyor.

Sonuç:

Bizim yöremizin insanı devletine yük olmadan yaşamayı bir terbiye, bir alışkanlık ve bir yaşam düsturu kabul etmiştir. Her işini kendi yapmaya çalışır. Çalışkandır, temizdir, vatanına devletine bağlıdır. Devletinden hiçbir şey beklemez, gerekirse en değerli varlığını gözünü kırpmadan onun varlığına feda eder. Sadece bu bahsettiğimiz özellikleri bile bizim insanımızın devletinden bu hizmeti alması için yeterli değil midir sizce? Lütfen bu bilgileri sevdiklerinizle, dostlarınızla paylaşınız. Sevgi gibi, mutluluk gibi iyi haberler de paylaşıldıkça artar, paylaşılan üzüntü ve sıkıntılar azalır.

Yüce Allah’tan hepinize ambulansa ihtiyaç duymayacağınız sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.

bgenccan@gmail.com

Bu makale toplam 6744 defa okundu.
Teşekkürler
İbrahim Şahin
Bayram abi kolay gelsin. Sizleri bu sitelerde yazılarıyla da görmek çok hoş. Şuanda çalıştığınız birimle ilgili detaylı bilgi vermeniz çok hoş oldu. Aslında siz yazının sonundaki ifadelerinizle, bölgeyi ve bölge insanının çok iyi anlattınız. Bana kalırse kendinizi anlatmadınz. Bir çok insan sizleri tanımıyor olabilir. Acizane önerim, bir dahaki yazının bir bölümünde kendinizi tanıtmanızdır. Selam ve hürmetle.
18 Kasım 2009 Çarşamba Saat 15:07
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
ŞAİRLERİMİZ
SİTE ANKET
Köyümüzün Öncelikli en önemli sorunu sizce nedir?
Yollar
Cenaze Morgu
Çöp
Kanalizasyon
Şadırvan ve Ortak Tuvaletler
Künye . Reklam . İletişim . RSS   Copyright © 2025 Yeşilalan(Holaysa) Köyü Tanıtım Sitesi
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım & Tasarım : Mahmut ÖZDEMİR