Değerli Dostlar
Son günlerde basın yayın organlarında yer alan 'Güneydoğu'da İmam Krizi, Devletin atadığı İmamın Arkasında Namaz Kılmayın' gibi haberler ve bu haberlerden hareketle din görevlilerimiz ve Diyanet İşleri Başkanlığı personeli hakkında yapılan yakışıksız ve hakarete varan değerlendirmeler başta Diyanet camiası olmak üzere tüm milletimizi derinden üzmüştür.
Bu milletin çimentosu olan din adamları ve ilimadamları hakkındaki bu fütursuzca açıklama ve anlayış milletimizi parçalamak ve fitne çıkarmaktan başka bir şey değildir. Şurası çok iyi bilinmelidirki: Bu milletin binlerce yıl devam eden kardeşliği ve beraberliği asla bozulmayacaktır. Bu millet buna müsaade etmez ve edemez. Bu gibi düşünceye haiz malum kişiler imandan yoksun, İslamı ve müslümanlığı bilmeyen belli güçlerin maşası olan kişilerdir.Onlar islamdan uzak ilzandan yoksundurlar. Bilmezlermi ki dinimiz islam , ilim, irfan, Fazilet ve evrensel bir dindir. Onun içindir ki: İlme ve ilim adamına çok büyük önem vermiştir.
Peygamber Efendimiz:"İlim tahsil etmek kadın erkek her müslümana farzdır" (İbn-i Mace, Mukaddime, 15, II, 1395) "İlim Müminin yitiğidir, onu nerede bulursa alsın" (İbn-i Mace, Mukaddime, 17, II, 1395) buyurarak, Müslümanları ilim sahibi olmaya teşvik etmiştir.
Bu minvalde Din adamı ve İlimsahibi olan kişi; okuyup araştıran, ilahi sır ve hikmeti kavramaya çalışan bir hakikat elçisidir Din adamı; ahlaki sorumluluğu olan, kendini aydınlatmış ve başkalarını da aydınlatan model insandır O sadece bilgiyi değil aynı zamanda topluma erdemi ve vakarı aktaran manevi önderdir Din adamı; ilmi arttıkça vakar ve şerefi de artan tevazu ve hikmet abidesidir Din ve İlim adamı olmak, aynı zamanda insanlık adına fedakarlıkta bulunmak demektir.
Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Alimler, peygamberlerin mirasçılarıdır " "Alimin ibadet edene üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir " (Riyazu-s Salihin, III, 1417)
"Alimin mürekkebi, şehidin kanına eşittir " (Cami'ul Beyan, İlim) "İlim tahsil ederken ölen kimse ile peygamberler arasında sadece bir derece fark vardır" (Cami'ul Beyan), İlim Allahü Tealada Kuranı Kerimde "Allahtan tam anlamıyla ancak alimler korkar" (Fatır,28) buyurarak ilim adamlarının haleti ruhiyelerini de ortaya koymuştur.
Biz de ne zaman eğitime öğretime ilim. Din ve ilim adamına önem verirsek her şeyden önce Allah rızasını kazanmış oluruz. Aynı zaman da ülkemiz devletimiz gelişerek arzu etiğimiz seviyelere ulaştırırız.
Peygamber efendimizin (sav) bir hadisiyle bitirmek istiyorum: "Bilen, öğrenen, dinleyen veya ilmi sevenlerden ol." Fethül kebir C:1 204.
Vesselam
Celalettin AKÇADOĞĞAN