Yazı Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İFAKAT 13 Kasım’da TRT haber’de
12 Kasım 2011 Cumartesi Saat 06:29
Taşören köyünde çekilen İFAKAT Belgeseli 13 Kasım Pazar günü saat 22:30 TRT Haber kanalında yayınlanacaktır.

Çaykara Taşören köyünden Yönetmen Orhan Tekeoğlu tarafından hazırlanan “İFAKAT Belgesel filmi 13 Kasım Pazar günü saat 22:30 TRT Haber kanalında yayınlanacaktır.

  
                                                               

 “İfakat” belgesel filmi, “doğum öncesi sancı” anlamına gelen adıyla özleşmiş bütün bir hayatı; “Karadeniz kadının doğumdan ölüme uzanan bitmeyen sancılı yaşamını”, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Taşören köyünde yaşamış ve ölümü sırlara karışarak “efsaneleşmiş” bir Karadeniz kadını olan İfakat’ın yaşamından yola çıkarak anlatır…

Öykü günümüzden …… yıl önce yaşanmıştır. Bahtı kara kadınların denizinde yaşanmıştır…
Ama bugün pek çok “bahtı kara kadın” aynı öyküyü Karadeniz’de her yıl, her ay, her gün yaşamaya devam etmektedir…

Öyle ki Karadeniz kadının yazgısı, anadan kızına, kızından da onun bebesine genlerle geçen bir “yazgı”dır sanki… Ne, “zaman”, ne “teknoloji” ne de değişen “yaşam biçimleri” bu yazgıyı değiştirememiştir.

                                                         

İFAKAT’IN KİMLİĞİNDE KARADENİZ KADININI TANITAN İLK ÇİZGİLER

Belgeselimiz, bu “yazgı”yı, yaşı 80’in üzerinde, İfakat’ı tanıyan Taşören köyü yaşlılarının röportajları ile anlatırken, aynı acıyı; aynı zekice buluşları ve aynı ironiyi her gün yeniden üreterek yaşayan bu günün Karadeniz kadınını da belgeleyerek, İfakat’ın yaşamını anlatan “canlandırma” çekimleri ile günümüz kadının belgesel görüntülerini aynı çizgi üzerinde birleştirecektir.


KARADENİZ’DE KADIN OLMAK ZOR

İfakat’ın belgeseli, Türkiye’nin en güzel doğasına sahip bölgeyi olağanüstü çetin koşulları ile birlikte görüntüleyerek başlar.


Ve bu görüntüler içinde “Karadeniz’de kadın olmanın gerçekten çok zor, olduğunu anlatan” belgesel çekimlerle, izleyiciyi Karadeniz ve Karadeniz kadınını ile tanıştırır. Kuşkusuz bu görüntülerle izleyici, cennet gibi bir yerde cehennem hayatı yaşayan Karadeniz kadının gücü ile de aynı anda tanışır.

    

“Tanrı onları bu bölgede yaratmakla acaba onların günahlarını bu dünyada mı ödetiyor? Bilinen bir gerçek var ki, o da bu coğrafyanın hayata ve kara talihine meydan okuyan kadınların hikâyesiyle dolu olduğudur...

Onlar, henüz 12/15 yaşlarında vahşi tabiatın kucağına atılırlar…
Geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalı olan bu bölgenin kadını, tarım araçlarının tüm görevlerini üstlenmek zorundadır.
Çok ağır şartlarda çalışırlar. Ama buna rağmen adeta işe taparlar. Çok çocuk yaparlar. Çocuklarını çok severler, Hayvanları ise onlar için kutsaldır. Tarlada, çayırda, ormanda, mezrada, yaylada, değirmende, evde, ahırda, kısacası her yerde ve günün büyük bir bölümünde, yorulmak bilmeden çalışırlar. Atalarından kalan bu yaşam biçimi, onların alın yazısı olmuştur.”

İfakat, Trabzon’un Çaykara ilçesi Taşören Köyü’nde yaşayan bir kadın. İfakat’ın anlamı doğum öncesi sancı. Onun hayat sancısı doğum öncesi başlamış, tüm yaşamı boyunca da devam etmiştir…


ORHAN TEKEOĞLU KİMDİR

1957 yılında Karadeniz’in Trabzon ili Çaykara ilçesinde doğdu. Üniversite öğrenimini tamamladığı 1983 yılından sonra gazeteciliğe başladı. Mesleği vesilesiyle, Türkiye’nin ve dünyanın pek çok bölgesini gezdi, insan manzaralarını kalemi ile gazete okuruna ulaştırdı.

Karadenizle, köyü ile bağlantısı her zaman güçlü olan Tekeoğlu’nun en büyük düşü ise, anasını, halasını, yengesini, bacılarını ablalarını, kısaca çok yakından tanıdığı Karadeniz kadınını, çileli ama her zaman başı dik karakterini görselleştirecek bir belgesele imza atmaktı.

Bu proje Orhan Tekeoğlu’nun bu düşü gerçekleştirmek üzere çıktığı yolculuğun ilk adımıdır.

Haber: www.yesilalan.net

                                                                   
Bu haber toplam 7198 defa okundu.
geleceğe önemli bir belgedir.
ali yıldırım
İFAKAT belgeseli yöremiz ve Karadeniz kadınının hayatını çok güzel özetleyen bir yapıt. Katkısı olanlara ve Orhan TEKELİOĞLU'NA teşekkür ediyorum. Sosyal hayatın büyük bir hızla değiştiği günümüzde çok kısa bir süre sonra yaşam biçimleri değişecektir. O zaman yeni nesiller atalarının ve büyük annelerinin nasıl yaşadıklarını bu beldesllle çok iyi öğreneceklerdir. Bu bakımdan da öok önemli bir yapıt. İzlerken çok gerilere gittim ve çok derinlere daldım. Bu konuda anılarım çok fazladır.
15 Kasım 2011 Salı Saat 00:46
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
ŞAİRLERİMİZ
SİTE ANKET
Köyümüzün Öncelikli en önemli sorunu sizce nedir?
Yollar
Cenaze Morgu
Çöp
Kanalizasyon
Şadırvan ve Ortak Tuvaletler
Künye . Reklam . İletişim . RSS   Copyright © 2024 Yeşilalan(Holaysa) Köyü Tanıtım Sitesi
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım & Tasarım : Mahmut ÖZDEMİR