nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Cum Ksm 28, 2008 2:57 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Soru: Kurban Ne demektir?
Türk diline geçmiþ þekli ile Uhdiyye kelimesinin manasýdýr. Bu kelimenin Ýslami ýstýlahta kullanýlýþý ise þöyledir: Allahu Teala'ya (c.c.) ibadet niyeti ile belirlenmiþ bir vakitte, hususi bir hayvan kesmeye kurban denir. (2)
Soru: Kurbanýn Dindeki Yeri ve Fazileti nedir?
Hacc günlerinde kurban kesmek Kur'an sünnet icma ile sabit olan bir ameldir. Kur'aný Kerim'de Allah (c.c.) Saffat suresinde biz kullarýna þu kýssayý bildirir: "Ne zaman ki o, babasýnýn yaný sýra yürümeye baþlayýnca dedi ki:" Oðulcaðýzým! Gerçekten ben rüyamda seni boðazladýðýmý görüyorum. Bak artýk sen ne düþünürsün? "Babacýðým! Emr olunduðun þeyi yap! Ýnsaallah beni sabredenlerden bulacaksýn. Böylece ikisi de teslim olup onu alný üzere yýkýnca Biz Ona: "ey Ýbrahim" diye seslendik. Rüyaný gerçekleþtirdin. Muhakkak biz ihsan edicileri böyle mükâfatlandýrýrýz. Muhakkak bu apaçýk bir imtihandý. Bizde O'na büyük bir kurbanlýk fidye verdik."Sonra gelenler arasýnda ona (güzel bir övgü) býraktýk. Ýbrahim'e selam olsun." (3)
Kurban kesmek Ýbrahim (a.s)' dan bizlere kamlýþ bir sünnettir. Bu konuda Allah Resulü (sav) þöyle buyurmaktadýr: ".... Zeyd b. Erkam (r.a.) þöyle demiþtir. Rasûlullah'ýn ashabý
Ya Rasulullah! Þu uhdiyeler (yaný bayramda kesilen hayvanlar)nedir? dediler. Resuli Ekrem(sav): "Babanýz Ýbrahim'in sünnetidir." Cevabýný verdi. (4)
Resulullah (sav) kurban kesmenin Hz.Ýbrahim (as.)'nýn sünneti olduðunu belirtmiþ ve sünneti kendisi de kabullenip bizzat uygulamýþtýr. Kurban kesmenin fazileti ise þu hadiste zikredildiði gibidir. "...Aiþe(r.anha)'dan rivayetle Peygamber (sav) þöyle buyurmuþtur: "Ademoðlu kurban bayramý günü kan akýtmaktan fazla Allah (c.c) katýnda sevimli hiçbir amel iþlememiþtir. Þüphesiz o ( kesilen kurban ) kýyamet günü boynuzlarý týrnaklarý vekilleriyle gelir. Þüphesiz Kurbanýn kaný daha yere düþmeden önce Allah(c.c.) katýnda kabul olunur. Artýk (sevabý böyle olunca )gönüllerinizi Kurban kesmek sebebi ile (sýkýntýlý deðil) hoþ olsun." (5)
Gerçekten kurban keserken bu Allah(cc)'ýn emridir, sýrf onun rýzasý için kesmeliyim düþünce ve niyeti mü'min kalbini ve benliðini sormalýdýr. Yoksa Allah(cc)'ýn dediði gibi: Onlarýn etleri de kanlarý da Allah'a ulaþmaz. Fakat sizden O'na takva ulaþýr.." (6)
Soru: Kurbaný Kimler Keser?
Ýmamý Azam(rha)nisab miktarý malý olan( Borcunu çýktýktan sonra 260 milyon parasý kurban günleride olan) müslümanýn üzerine kurban kesme vacib olduðunu söylemiþtir.
"Ebu Hureyre (R.a)'dan Rasûlullah(sav) dedi ki: "Kim kurban kesmek için bir geniþlik bulurda Kurban kesmezse bizim namazgâhýmýzda bulunmasýn " (Cool
Bu hadisten hareketle islâm âlimleri Kurban kesmenin vacib olduðunu söylemiþtir. Yani hür, akýl balið zengin ve mukim olan her müslümana kurban kesmek vaciptir.
Soru: Kurbanýn Edasýnýn Þartlarý ve Rüknü nedir?
Kurban kesmenin edasýnýn þartý vakittir. Kurban kesmenin vakti de zilhiccenin onuncu günü yaný bayram günüdür. Bu vakte ulaþýldýðýnda kendisine kurban kesmek vacib olan kurbanýný keser. Kurban kesmenin rüknü ise kesilecek vasýfta hayvaný kesmektir.
...el-Bera (R.a) þöyle demiþtir. "Ben peygamber(sav)'dan iþittim, kurban bayramý hutbesini yapýyordu; þöyle buyurdu: Bu günümüzde bizim ilk yapacaðýmýz þey namaz kýlmamýzdýr. Ondan sonra (musalladan)sonra evlerimize dönüp) kurban kesmemizdir. Her kim böyle yaparsa sünnetimize isabet etmiþtir. Her kim kurbanýný namazdan evvel keserse bu ancak ailesine takdim etmekte olduðu bir et demek olup kurban ibadeti ile hiçbir münasebeti yoktur."
Kurban kesim günleri zilhiccenin onunda baslar sonraki iki günde devam eder. Toplam üç gün kurban kesme günüdür. Ýmam Merginani þöyle zikretmiþtir.
"Bizim delilimiz, Hz.Ömer, Hz.Ali ve Ýbni Abbas'tan rivayet olunan "Kurban kesme günleri üçtür ve efdali birinci günüdür." (10)
Bir baþka hadiste "Abdullah bin Ömer'den Kurban kesme günleri iki gün ve ondan sonraki gündür."Ýmam Malik(Rha) demiþtir ki: Ali b. Ebi Talib 'den bunun misli zikredilmiþtir. (11)
Soru: Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiþ olur mu?
Hanefi fýkhýnda tercih edilen görüþ ,kurbanýn vacip olduðudur. Ancak bir ibadetin farz olmayýþý, onu ibadet olmaktan çýkarmayacaðý gibi, þeklinin de deðiþtirilmesini gerektirmez. Ýbadetlerin; þekil, þart ve rükünleri olduðu gibi hikmetleri, amaçlarý ve teþri gerekçeleri de vardýr. Ýbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrý düþünülmesi mümkün deðildir.
Fýkhi hükmü ; kurban ibadeti ancak kurban olacak hayvan usulüne uygun olarak kesilerek yerine getirilebilir. Bedelini infak etmek suretiyle veya kesildikten sonra fiyat belirleme gibi deðiþiklikler kurban ibadeti yerine getirilmiþ olmaz.
Çünkü Peygamber efendimiz s a v ;'' Ya Aiþe kalk kurbaný nýn baþina git orda vekaletini vererek kurbanýný kes, Kaný yere aktýðýný gördüðün an günahlar ýn öyle akýp gidecek''
Allâh Teâlâ'nýn rýzasýný kazanmak niyetiyle, karþýlýksýz olarak fakir ve muhtaçlara yardým etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman'ýn önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardým etmek dinimizde farz kabul edilmiþtir. Ancak, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulmasý doðru deðildir.

1) Seyyid Serif Curcani Tarifat sh:179 çev: Arif Erkam Bahar Yay. 1 bask.1997 Ýst. 2) Emanet ve Ehliyet (1/563)Yusuf Kerimoðlu Ölçü yay. 3) Saffat 37/102-109. 4) Ýbni Mace (8/459)K.Edahi bab:3 Hds no: 3127. 5) Ýbni Mace (8/458)K. Edahi bab: 3 Hds No:3126. 6) Hacc(22/37) 7) Hidaye Tercumesi (4/112) çev Ahmed Meylani Hayreddin Kahraman Neþ. Cool Hakim Mustedrek sh:685) 28 K.Tefsir Hac suresinin Tefsiri Hds no:3519. 9) Hidaye Tercumesi e. Bekr Mirginani (4/116) çev: Ahmed Meylani Hayreddin, Kahraman yay. 10) Hidaye Tercümesi Ýmam Ebu Bekr Mirginani (4/118) cev: Ahmed Meylani Hayreddin, Kahraman Nes. 11) Muvatta (1/ 621) 23 K.Edahi bab:6 Hds no:12


En son ishak_hoca tarafndan r Arl 03, 2008 6:22 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
htc gncn



Kayt: 20 ub 2008
Mesajlar: 351

MesajTarih: Cmt Ksm 29, 2008 8:36 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

hocam bir soru sormak istiyorum kýsaca þöyleki parasýný yardým derneklerine göndererek kesilen kurbanlarýn hükmü nedir yani bizim yanýnda olup vekalet vermemiz gerekir diye söyleniyor iki haftadýr cuma hutbesinde eþimin kafasýna takýldý bu konu bizde geçen yýl böyle yaparak kurbanýmýzý kesmiþtik.bu konuda bizi aydýnlatýrsanýz memnun oluruz.ilginize tþk
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Pzr Ksm 30, 2008 9:10 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Soru için htc gncn a teþekkür ederim.
CEVAP
Hz. Aiþe
----yaresülellah kurbanla ilgili ne yapmalýyým?.
Peygamber efn s a v
----''Ya Aiþe kalk kurbaný nýn yanina git kesene vekalet vererek kurbaný ný kes. çünkü yere kaný ný düþtüðünü gördüðün an günahlarýnda öyle dökülecek''''

Bayan olduðu halde kurbaný nýn baþina gitmesini emrattiði gibi
Hz. Aiþe
--------yareþülellah sadece ben mi?
Resülullah;
-------'' Bütün mü.minler''
Bu duruma göre herkes kurbaný nýn baþýna gidip kaný nýn aktýðýný görecek þekilde kesmesi gerekir.
Aksý takdirde yani kurban parasýný gönderme üsülü bir çok kiþi kurban ný kesilip kesil mediði konuþunda endiþe ediyor sa bu kurban deyýl sadaka yerine geçmektedir kurban yukardaki peygamberimiz buyrduðu gibi kesilmesi gerekir.

Mevlam makbul olacak kurban ibadetini yerine getirmeye bizleri muvaffak eylesin.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
htc gncn



Kayt: 20 ub 2008
Mesajlar: 351

MesajTarih: Pzr Ksm 30, 2008 10:30 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

hocam çok teþekkür ederim allah razý olsun
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Pzr Ksm 30, 2008 10:50 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Ben teþekkür ederim.
Size herzaman hizmettarým,
Allah hepimizi razý olduðu sevimli kullar ýndan eylesin
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Sal Arl 02, 2008 1:44 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Kurban Sünnete Uygun Olarak Nasýl Kesilir?

Önce semiz ve bakýmlý bir kurbanlýk seçimi Allah a olan saygýnýn engüzel ifadesidir.
Bütün ortaklar abdestli olarak (namaz kýla bilecekler için) Kurban ýn baþýna toplanýr .Biçak cekene ;''Benim kurbanýmý kesmeye seni vekil ettým '' Derler
Kurbanlýk hayvan baðlanýr . Hayvanýn yüzü ve ayaklarý kýbleye gelecek þekilde sol tarafý üzerine yatýrýlýr Sað arka ayaðý serbest býrakýlarak, diðer üçü baðlanýr ve kýbleye karþý durularak þu âyetler kurbanýnbaþýndakiler ve kesen tarafýndan okunur:
اِنِّى وَجَّهْتُ وَجْهِىَ لِلَّذى فَطَرَ السَّموَاتِ وَاْلاَرْضَ
حَنيفًا "Ýnnî veccehtü vechiye lillezi fatare`s-semâvâti ve`l-arda hanîfen" (el-En`âm, 79) اِنَّ صَلاَتى وَنُسُكى وَمَحْيَا ىَ وَمَمَاتِى للّهِ رَبِّ الْعَالَمينَ
"Ýnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi`l-âlemin" (el-En`âm, 162) Bu ayetlerden sonra,'' Allahü ekber Allahü ekber Lâ ilâhe Ýllâllahü vellahü ekber Allahü ekber ve lillâhil hamd ''þeklinde tekbir getirillir. Býçak çekecek olan ''yarebbi niyet eyledim (ortaksa) Benim ve vekil olduðum kurbaný kesmeye Bismillâhi Allahü ekber denilerek hazýrlanan keskin býçak hayvanýn boðazýna(iyi bilenolmalý) çalýnýr Damar ve borular tamamen kesilerek kan iyice akýtýlýr Hayvan böylece kesildikten sonra tamamen ölünceye dek dünya kelamý konuþmadan beklenir.
Caný tamamen çýkýnca hemen '' yarebbi kurbanýmýn kabulü ve senýn rýzan için iki rekaat namaz kýlmaya'' Diye niyyet edilerek iki rekaat ( Birinci rekaatta fatýha ve inna e.deyna , ikinci rekaatta fatýha ve kulhuvellahu okunarak)namaz kýlýnýr Selam verilince '' Elhemdülillahý rebbil alemin, Vesselatü vesselamü ala muhammedin ve ala cemiil enbiyai vermurselin . Allahým bu kurbanýmý ve bütün ibadetlerimi kabul eyle rýzaný kazanmaya bizi muvaffak eyle . Annemi , Babamý , geçmiþlerimive bütün müslümanlarý affeyle ve rýzana nail eyle .B izleri görülür ,görülmez dünya ve ahýrette bela , müsibet ,afat ve emrazlardan muhafaza eyle . Hastalarýmýza ve hastalýklarýmýzdan kurtulmayý nasýp eyle , Dünya ve ahýret hayatýnýn saadet ve mutluluðunu kazanmaya bizleri muvaffak eyle .Velhemdü lilahi rebbil alemin elfatihah'' diye düa edilirse kurban bayramý ve kurbanlar hürmetine geri cevrilmeyeceðine dair peygamber efn . müjdelemiþtir.
usûlüne uygun olarak yüzülür Karný açýlýr, iç organlar çýkarýlýr ve gövde ve etler parçalanýr , Tartýlarak hisselere ayrýlýr kurraile isimleri belirlenir
Hayvan tamamen ölmeden kafa ve ayaklarýný koparmak, derisini yüzmeðe kalkmak, kýbleden çevirmek veya hayvana azab vermek mekruhtur Kurbanýn, sahibi tarafýndan kesilmesi menduptur Baþkasýna da kestirilebilir Tesmiyeyi kesen yapar Kesen ve sahibi eli üzerine elini koyarak keserlerse tesmiyeyi ikisi birden yapmasý gerekir. Hidaye tercümesi (4-118)
Mevlam bütün ibadetlerimizi kabul edeceðin þekilde ifa etmeye bizi muvaffak eyle sevdiklerin hürmetýne..............Saygýlarýmla


En son ishak_hoca tarafndan Sal Arl 02, 2008 1:58 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: r Arl 03, 2008 5:49 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Kurban kesmenin Hikmeti ve kazandýrdýklarý;

Kurban kelimesi, lügatta, kendisi ile Allah`a yaklaþýlan þey mânasýna gelir Bu isimden de anlaþýldýðý gibi kurban; Allah`a yaklaþma ve O`nun rýzasýný kazanma vesilesidir Kur`ân-ý Kerîm`de þöyle buyurulmaktadýr:
Biz her ümmet için kurban kesmeyi meþrû` kýldýk (emrettik) Allah`ýn rýzýk olarak verdiði dört ayaklý davarlar üzerinde (yalnýz) Allah`ýn ismini ansýnlar (o davarlarýn) gerçek sâhibinin Allah olduðunu bilsinler) diye O halde hepiniz O`na teslim olun (Habîbim)! Sen itâatli ve mütevâzî olanlarý (ebedî saâdet ve selâmetle) müjdele" (el-Hacc, 34) Bu âyette kurban kesmenin, Allah`ýn hatýrlanmasý, yeryüzünde mevcut bütün hayvanlarýn Allah`ýn mülkü olup, sýrf rahmet eseri olarak insanlarýn istifadesine verilmiþ olduðunun bilinmesi için emr olunduðu belirtilmektedir Ýnsan zamanla gaflete düþüp, sâhip olduðu Güç, malýn, mülkün, servetin Allah`ýn kendisine bir lütfu olduðunu unutabilir Karun gibi her þey`e kendi çalýþmasýyla, bilgi ve mehâretiyle sâhip olduðunu vehmederek, kendisinde bir kudret ve kuvvet görmeye, Ýlâhî nimetleri þahsýna maletmeye baþlar Gururlanýp, haddini aþar Ýþte kurban emri, ona, sâhip olduðu mal ve mülkün, bað ve bostanýn, hayvanlarýn, servet ve paranýn Allah`ýn bir ihsaný ve lütfu olduðunu ve asýl mal sâhibinin Allah bulunduðunu hatýrlatýr O`nun izni ve müsâadesi olmadan hiçbir þey`e sâhip olunamayacaðýný bildirir O da gururu býrakýp mahviyet ve tevazua girer Hakikî kulluk tavrýný takýnýr, þükür vazifesini ifaya çalýþýr Bu hal ise, onun Allah`a yaklaþmasýna ve rýzasýný kazanmasýna bir vesile teþkil eder

2 - Ýnsanýn yaptýðý bütün ibâdetler gibi kurban kesmesine de Allah`ýn ihtiyacý yoktur Ancak Allah, kurban kesme emriyle kullarýný imtihan etmekte, onlarýn takvâlarýný, ilâhî emre itâattaki titizliklerini, Allah`a yakýnlýk derecelerini ölçmektedir Hacc sûresi, 37 âyette bu husus þöyle belirtilir: [/font]
"Onlarýn ne (sadaka edilen) etleri, ne de kanlarý hiçbir zaman Allah`a (yükselip) eriþmez Fakat sizden O`na (yalnýz) takvâ (Allah`ýn emirlerine itâat ve yasaklarýndan ictinab titizliði) ulaþýr" Bu âyette de görülüyor ki, kesilen kurbanlarda gaye; ihlas, takvâ ve Allah`a yaklaþmadýr Maksad, Allah`ý verdiði nimetleriyle hatýrlama ve O`nun rýzâsýný kazanmaktýr Bu maksad ve gaye olmadýktan sonra kesilip daðýtýlan etlerin, akýtýlan kanlarýn, ne kadar çok olursa olsun, Allah katýnda hiçbir deðer ve kýymeti yoktur

3 - Kurban ayný zamanda Hz Ýsmail`in (AS) Allah için kurban edilmekten bir lütuf eseri olarak kurtuluþunun hatýrlatýlmasýna da vesiledir Cenâb-ý Hak, Ýbrahim`i (AS) büyük bir imtihana tâbi tutmuþ, sevdiði biricik evlâdýný Allah için kurban etmesini istemiþtir Hz Ýbrahim ile oðlu Ýsmail, her ikisi de bu isteðe, tam bir teslimiyet ve sadakat içinde uymuþlardýr Hazret-i Ýbrahim oðlunu kesmek üzere yatýrmýþ ve býçaðý boynuna çalmýþtýr Fakat býçak Ýsmail`i (AS) kesmemiþtir Çünkü Cenâb-ý Hakk`ýn muradý, Hz Ýsmail`in kesilmesi deðil, baba-oðul iki þanlý nebînin eriþilmez teslimiyet ve sadakatlarýnýn, ferâgat ve fedakârlýklarýnýn, melekler ve kýyâmete kadar gelecek bütün insanlar tarafýndan bilinmesi, daima hatýrlanmasý idi Bu hikmet tahakkuk ettiði için, býçaða Ýsmail`i kesmemesini emr etmiþ; Hz Ýsmail`in yerine onlara Cennetten bir koç göndererek onu kurban etmelerini istemiþtir Ýþte kurban kesmek; bu büyük ve ibretli hâdisenin yýldönümünü kutlamak mahiyetindedir

4 - Her yýl müslümanlar tarafýndan binlerce kurban kesilmektedir Bu, bir bakýma, bir müslümanýn Allah`a ibadet ve onun emrine uymak için her þey`ini fedâ edebileceðinin, Allah yolunda bütün varlýðýndan vazgeçebileceðinin yürekten bir ifadesi olmaktadýr

5 - Ýslâmýn koyduðu kurban kesme hükmü, ayný zamanda insanlar için büyük bir nimet ve rahmettir Bir yýl boyunca pek çok sýkýntýlar çekmiþ, belki de aðzýna bir lokma et koyamamýþ fakirler, kurban bayramý münasebetiyle bol bol et yeme fýrsatýna kavuþurlar Fazla gelen etleri kavurma yapýp uzun zaman o etten faydalanma imkânýný elde ederler Ýslâmýn sosyal adâleti te`min edici bir hususiyetini de böylece her yýl canlandýrýp devam ettýrýlýyor.
6-Ekonomimizin dinamosu dur kurban.
7- Hayvancýlýðýn dinamosu dur kurban.
8- Bütün kainatý sevindiren gün (bayram) dur kurban
Bu kazançlarý elde etmeye Mevlam bizleri nasýp ve muvaffak eylesin.
Saygý, sevgi ve muhabbetlerimle selamlar ve selametler ...............


En son ishak_hoca tarafndan Pr Arl 04, 2008 10:29 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Pr Arl 04, 2008 10:51 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Teþrik Tekbirleri
Arife ( pazar )günü sabah namazýndan sonra baþlayan ve kurban bayramýnýn dördüncü gününün ikindi namazýna kadar farz namazlarýn hemen arkasýndan getirilen ( Vacýp)teþrik tekbirlerini ihmal etmemek gerekir.

Hz.Ýbrahim(a.s)'den rivayet edildiði üzere;Cebrail(a.s), Allahýn lütfu olan kurbanla geldiðinde,Hz.Ýsmail'in kurban edileceði endiþesiyle "Allahu ekber" diyerek nida etmiþtir.Buna karþýlýk Hz.Ýbrahim "La ilahe illallahu vallahu ekber" diye cevap vermiþtir.Kendisinin yerine bedel olarak gönderilen kurbaný gören Hz.ismail ise "Allahu ekber ve lillahil hamd" diyerek þükretmiþtir . Taberaný- kurban

Yaþadýðýmýza bizde böyle þükredelim.!!!


En son ishak_hoca tarafndan Cum Arl 05, 2008 12:22 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
ishak_hoca



Kayt: 27 Au 2007
Mesajlar: 491

MesajTarih: Cum Arl 05, 2008 12:39 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Bu duygu ve Temenni lerle;

Holaysadan ! Tüm holaysa lýlara ! Ýslam alemine ve insan Dünyasýna! ;

Kurban Bayramýnýzý Tebrik eder Huzur sevinç ve bereket ketirmesini , Ýhtiyacýmýz olan hayýrlara vesile olmasýný Yüce Mevladan niyaz eylerim.

ÝSHAK OKUTAN
Yeþilalan Köyü Yayla Mah(nemarina) Camii imami
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Soru Cevap Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR