nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: r Arl 07, 2016 11:07 am    Mesaj konusu: Kader Konusu Ve Allah ýn Takdiri. Alntyla Cevap Gnder

Bizler kader konusunu, öyle yanlýþ anlýyoruz ve topluma anlatýyoruz ki, adeta bu anlayýþýmýzla Allah a saygýsýzlýk yapýyor ve Allah ýn adaletini zerre kadar anlayamýyoruz. Kur’an da geçen Kader kelimesi Allah ýn TAKDÝRÝ, ÖLÇÜSÜ ANLAMINDADIR. Kur’an kader kelimesini, dünyanýn, tabiatýn ve canlýlarýn yaratýlmasý ve onun eþsiz yapýsýný anlatýrken de kullanýr. Örneðin Rad suresi 8. ayetinde, ONUN KATINDA HER ÞEY ÖLÇÜ ÝLEDÝR diyerek, bu âlemin þaþmaz bir ölçüyle, düzenle, dengede yaratýldýðýný anlatýr bizlere. Yani Allah ýn yarattýðý kaderde, düzende asla bozulma, düzensizlik, kargaþa yoktur. KARGAÞANIN, BOZGUNCULUÐUN OLDUÐU HER YERDE, ÝNSANLARIN USLANMAZ NEFÝSLERÝNÝN AZGINLIÐI VARDIR.

Allah bizleri yaratýrken nasýl bir takdir, yani kader ölçüsü kullanmýþ, onu anlamaya çalýþalým Kur’an dan. Önce Allah ýn bizler için takdiri, yani kaderimizde adaletsizliðin olamayacaðýný unutmamalýyýz. Kader konusunun, çok hassas bir konu olduðunu söylemek isterim. Bazen bir yere gelip, oradan öteye gidemeye biliyor insan. Çünkü bunun nedeni, sebep sonuç iliþkisini kuramadýðýmýzdan, bu konunun da detayýna Kur’an, çok fazla girmediðinden diyebiliriz. Allah anlayabileceðimiz kadarýný bizlere bildirmiþtir. Yaradan bu dünyada sizleri, imtihan ediyorum der bizlere. Bu imtihanýn sonucunda da, yaptýklarýmýzýn karþýlýðý olarak, bakýn neler yaptýðý bilgisini veriyor.

Nisa 79: Sana gelen iyilik Allah'tandýr. BAÞINA GELEN KÖTÜLÜK ÝSE NEFSÝNDENDÝR. Seni insanlara elçi gönderdik; þahit olarak da Allah yeter. (Diyanet vakfý meali)

Bu ayetten de anlýyoruz ki, yaþantýmýzda baþýmýza gelen her musibet, þer bizlerin yaptýklarýnýn karþýlýðý olduðunu çok açýk bildiriyor. Yani ne yapýyorsak, onun karþýlýðýný görüyoruz bu dünyada. Bu konu üzerinde düþünelim þimdide. Her ne hikmetse çok büyük acýlar, keder ve üzüntüler, acaba neden Müslüman toplumlarýnýn baþýna geliyor, hiç düþündünüz mü?

Geçen gün bir kýz yurdunda çýkan yangýnda, küçük masum kýzlarýmýz öldü. Acil tahliye kapýsýndan, sanýrým açýk olmadýðý için çýkamamýþlar. Buna Allah ýn takdiri diyebilir miyiz? Allah böyle istemiþ, takdir etmiþ diyen bir insan, ALLAH A SAYGISIZLIÐIN EN BÜYÜÐÜNÜ YAPMIÞ DEMEKTÝR. Allah adaletsiz deðildir. Adaletsiz bizleriz. Allah da yaptýklarýmýzýn karþýlýðýnda, ortaya çýkan acý ve kederin oluþmasýný engellemiyor, lütfen dikkat TAKDÝR ETMÝYOR. Yukarýdaki ayette olduðu gibi, baþýmýza gelen musibetler, kötülükler bizlerin elleriyle yaptýklarýnýn karþýlýðýdýr. KENDÝ SUÇUMUZU ALLAHA ATARAK, BU ÝÞÝN ÝÇÝNDEN SIYRILACAÐIMIZI SANMAYALIM. Böyle gidersek, daha çok acýlar çekeriz.

Bir insanýn elinde olmayan bir kaderi vardýr ki, buda dünyaya geliþi ile ilgilidir. Bu konuda da sanýrým hiç birimizin, konuþmaya yetkisi olacaðýný zannetmiyorum. Çünkü konuyla ilgili hiçbir bilgiye sahip deðiliz. Bununda bu dünyada, imtihanýmýzla ilgili bir nedeni mutlaka vardýr. Kader konusunda Kur’an dan öyle ayet örnekleri veriyorlar ki bazý kiþiler, batýl inançlarýna delil yaratmaya çalýþýyorlar. Çünkü öyle bir inanca sahipler ki, Allah bizlerin hayatýný daha önceden yazmýþ, bizlerde bu yazgýyý/kaderi yaþýyoruz. Hani bu dünyada, imtihan ediyordu bizleri Allah? Bu nasýl adaletsiz bir imtihan ki, bizlerin hayatýmýzda hiç takdir hakký yok. Böyle bir adaleti, Yaradan a nispet etmekten Allah a sýðýnýrým.

Tevbe 51: De ki: ALLAH'IN BÝZÝM ÝÇÝN YAZDIÐINDAN BAÞKASI BÝZE ASLA ERÝÞMEZ. O bizim Mevlâmýzdýr. Onun için müminler yalnýz Allah'a dayanýp güvensinler. ( Diyanet vakfý meali)

Kader konusundaki yanlýþ inanç sahipleri, bakýn bu ayette Allah, bizim için yazdýðýndan baþkasý bize eriþmez diyor, demek ki Allah bizler için her þeyi yazmýþ, bizde onu yaþýyoruz diyecek kadar, Kur’an dan ve Allah ýn adaletinden uzak bir inanç yaþýyoruz. Bu ayetin bir öncesini yazalým þimdide.

Tevbe 50: Eðer sana bir iyilik eriþirse, bu onlarý üzer. Ve eðer baþýna bir musibet gelirse, «Ýyi ki biz daha önce tedbirimizi almýþýz» derler ve böbürlenerek dönüp giderler. (Diyanet vakfý meali)

Bakýn Allah, inkârcýlarýn sözlerine karþý, Allah bunu söylemiþ ve demiþ ki iman etmeyenlere, ALLAH NE TAKDÝR ETTÝYSE O OLUR. SÝZLER BOÞUNA KONUÞUYORSUNUZ. Allah bu ayetinde, tüm iman edenlere hitaben, siz ne yaparsanýz yapýn, ben sizin için ne takdir ettiysem o olur demiyor. Ayetleri doðru anlamak için, Kur’an ýn diðer ayetleri ile mutlaka baðlantý kurmalýyýz. Çünkü Allah bir ayetinde söylediðinin, diðer bir ayette tersini asla söylemez.

Kader konusunda, yanlýþ algýladýðýmýz bir konu daha var. Bir insan sarhoþ, ya da ehliyetsiz trafik kazasý geçiriyor ölüyor. Kiþilerin hatalarý sonucu, depremlerde yanlýþ yapýlmýþ eksik malzeme konmuþ binalarda, binlerce kadýn, erkek, çocuklar ölüyor, birileri çýkýyor diyor ki, ALLAH IN TAKDÝRÝ ÝLAHÝSÝ BUYMUÞ. Bunlarý söyleyenler nasýl bir RAB edinmiþler bilemem, ama benim Allah ým, Rabbim asla adaletsiz deðildir. Bunu da onun gönderdiði rehberinden anlýyorum.

Kendi rezilliklerini, adaletsizliklerini, hýrsýzlýklarýný örtmek için, ALLAH IN ÝSMÝNÝ MASKE OLARAK KULLANANLAR, BÝR GÜN MUTLAKA BU DÜNYADA VE MAHÞERDE CEZALARINI BULACAKLARDIR. Din simsarcýlarýna sormak isterim, kurallara ve kaidelere uyarak binalar yapan, depremlerde neredeyse hiç can kaybý olmayan ve neredeyse her gün deprem olan Japonya yý Allah, bizlerden daha mý çok seviyor? Oradaki insanlarýn kaderinde, depremden ölmeyi Allah yazmamýþ mý?

Allah yarattýðý tüm kullarýna, Fatýr suresi 37. ayetinde, SÝZE DÜÞÜNECEK OLANIN, DÜÞÜNECEÐÝ KADAR BÝR ÖMÜR VERMEDÝK MÝ? der. Bu sözleri hatýrlayalým ve üzerinde düþünelim. Demek ki Allah ýn takdiri bu yönde, imtihan için eþit zaman takdir edilmiþ. Peki, erken ölenler ne olacak? Onlara Allah gereken yaþamý vermemiþ mi? Elbette onlarýnda hakký gözetilmiþ ve Kur’an da bununda bilgisini veriyor ve diyor ki Allah;

Vakýa 60,61: Sizin yerinize benzerlerinizi getirmek ve SÝZÝ BÝLEMEYECEÐÝNÝZ BÝR ÞEKÝLDE YENÝDEN YARATMAK ÜZERE ARANIZDA ÖLÜMÜ BÝZ TAKDÝR ETTÝK. (Bu konuda) bizim önümüze geçilmez.(Diyanet meali)

Rum 11: Allah yaratmayý ilkin yapar, SONRA DA ÇEVÝRÝR ONU YENÝDEN YAPAR; SONRA HEP DÖNDÜRÜLÜP O'NA GÖTÜRÜLECEKSÝNÝZ.(Elmalý Hamdi meali)

Buradan da anlýyoruz ki, imtihan için verilen zamandan önce ölenler, tekrar dünyaya gelip imtihanlarýný tamamlýyorlar. Tabi imtihan vakti kadar bu dünyada kalanlarýn, tekrar dünyaya gelmeleri mümkün deðil. Bu bilgilerden yola çýkarak, kader konusunu deðerlendirdiðimizde, þunlarý söylemeliyiz. Bir kiþiyi, baþka bir insan öldürdüðünde, bu trafik kazasý da olabilir, silahla da olabilir, hatta gereken önlemleri alýnmamýþ bir evde, okulda çýkan yangýnda ölenlerde olabilir, depremde gereken ölçülerde yapýlmamýþ bir evin yýkýlmasýnda ölen insanlara, BU ALLAH IN TAKDÝRÝDR, ONLARIN KADERÝDÝR DEMEMÝZ BÜYÜK HATA OLUR. HATTA BU SÖZLER, KENDÝ HATAMIZI ALLAH IN ÜSTÜNE ATMAKTIR, ÝFTÝRADIR.


Neden hata olur, çünkü bu konuda hiçbir bilgimiz yok. Bilgimiz olmayan bir þeyi, nasýl olurda Allah a nispetle söyleriz. Allah ne diyordu. Benden þer gelmez. Baþýnýza gelen kötülük, sizlerin yaptýklarýnýzdandýr diyordu. Bu durumda nasýl olurda, Allah a böyle bir adaletsizliði nispet ederek, kendi hatalarýmýzý gizleriz. Küçücük çocuðun yanarak yurtta ölmesini, NASIL OLURDA ALLAH IN TAKDÝRÝ DERÝZ VE ALLAH IN ÜSTÜNE SUÇÜ YÜKLERÝZ. Bu kadar m ý azgýn nefislere sahip olduk, bu kadar mý Kur’an dan uzaklaþtýk.

Kader konusu gerçekten çok hassas bir konu. Onun içinde bilmediðimiz bir þeyi, hele hele adaletsiz bir düþünceyi, lütfen Allah a nispet etmeyelim. Allah Kur’an da geleceði bildiðini söyler ama Allah ýn geleceði görmesi, önlem almayacaðý anlamýnda elbette deðildir. Onun içinde bizlere elçiler ve kitaplar göndererek uyarmýþtýr. Sýrf imtihanýmýzda baþarýlý olalým diyedir, Allah ýn bu çabasý. Çok dikkat çekici olan ise, Allah ýn takdir ettiði ömürde, bazen kýsaltmalarýnda yapýldýðý, ama hepsinin kayýt altýnda olduðu, bilindiði bilgisini de verir bizlere.

Fatýr 11: Allah sizi (önce) topraktan, sonra meniden yarattý. Sonra sizi çiftler (erkek-diþi) kýldý. O'nun bilgisi olmadan hiç bir diþi ne gebe kalýr ne de doðurur. BÝR CANLIYA ÖMÜR VERÝLMESÝ DE, ONUN ÖMRÜNDEN AZALTILMASI da mutlaka bir kitaptadýr. Þüphesiz bunlar, Allah'a kolaydýr (Diyanet vakfý meali)

Bu ayetten de anlaþýlacaðý gibi, Allah her kulu için, gerekli ve adaletli bir ömür belirlemiþtir. Elbette Allah bu ömrün yaþanmasýný, kullarýna imtihanlarý gereði kendilerine býrakmýþtýr. Örneðin kendi isteðiyle intihar etmeleri gibi. Ya da bir kiþinin, diðer bir kiþiyi deðiþik nedenlerden öldürmesi gibi diyebiliriz. Bizlerin yaptýðý hatalar neticesinde, bir baþkasýnýn baþýna gelen bir musibet, kötü bir durumun, asla Allah ýn bir diðer kulu için yazýlan kaderi/takdiri olamayacaðýný bilmeliyiz. Ne yazýk ki ayetlere öyle anlamlar veriyor ve bu yolla batýl inançlarýmýza kanýt yaratmaya çalýþýyoruz ki, ayetlerin anlamlarý farklýlaþýyor.

Hadid 22: Yeryüzünde vuku bulan ve sizin baþýnýza gelen HERHANGÝ BÝR MUSÝBET YOKTUR KÝ, BÝZ ONU YARATMADAN ÖNCE, BÝR KÝTAPTA YAZILMIÞ OLMASIN. Þüphesiz bu, Allah'a göre kolaydýr. (Diyanet vakfý meali)

Bu ayette örnek gösterilerek, Allah ýn her þeyi önceden yazdýðýný ve bizlerin bu yazgýyý yaþadýðýmýzý söylüyorlar. Hâlbuki bu ayette dikkat ettiyseniz, baþýnýza gelen yalnýz musibetlerden, yani cezadan bahsediyor. Allah bu musibetleri, yani cezayý neden verdiðini bir ayetinde açýklamýþtý. Kendi ellerinizin yaptýklarýnýzýn karþýlýðý demiþti. Allah adaletsiz deðildir. Ýncir çekirdeði kadar yapýlan bir þeyin karþýlýðýný alacaksak, Allah ýn vereceði musibetin, cezanýn nedenini doðru anlamalýyýz.

Allah bizlere üç þey için musibet verebilir. ÝMTÝHANIMIZ ÝÇÝN. YAPACAÐIMIZ KÖTÜ BÝR ÞEYÝ YAPMADAN, UYARI OLSUN DÝYE. YA DA YAPTIKLARIMIZIN KARÞILIÐI, CEZA OLSUN DÝYE. Bunlarýn hiç birisini bizler takdir edemeyiz, nedenlerini bilemeyiz. Ama kendi yaptýklarýmýzý çok iyi biliriz. Eðer bizler, baþýmýza gelen tüm bu musibetlerden dersler almak istiyorsak, YAÞANTIMIZDA BAÞIMIZA GELEN MUSÝBETLERÝN, ASIL NEDENLERÝNÝ ARAÞTIRMALIYIZ. Eðer araþtýrmadan, ders çýkarmadan gerçeklere gözlerimizi yumarak, BUNLAR ALLAH IN TAKDÝRÝDÝR, KADER DÝYEREK, ALLAH IN ADALETÝNE SAYGISIZLIK YAPAMAYA DEVAM EDERSEK, bilelim ki bu musibetler hem kiþisel olarak, hem de toplum olarak, baþýmýzdan hiç eksik olmayacaktýr.


Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR