nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
yakup_basturk



Kayt: 11 ub 2011
Mesajlar: 2

MesajTarih: Cum ub 11, 2011 11:28 am    Mesaj konusu: SPOR VE SA ÐLIKLI YAÞAM Alntyla Cevap Gnder

SPOR VE SA ÐLIKLI YAÞAM

Yaþam hayatta sahip olduðumuz en önemli varlýðýmýzdýr. Yaþam yoksa iþ, para, mevki, aþk her þey anlamsýzlaþýr. Kanuni Sultan Süleyman bir an nefes alabilecek kadar yaþamanýn bile Cihan Ýmparatoru olmaktan daha önemli olduðunu ünlü þiirinde anlatmaktadýr. Yaþam saðlýklý olursa güzeldir, saðlýklý bir yaþam kaliteli yaþamýn vazgeçilmez þartýdýr. Saðlýklý yaþam için genetiðimiz yani anne babadan aldýðýmýz genler ve kendi yaþam tarzýmýz önemlidir.

Bunlarýn irsi olanlarýný yani anne babadan aldýðýmýz genleri henüz deðiþtiremiyoruz. Bu genler boy uzunluðundan, yaþam süremize, zekâ seviyemizden genetik hastalýklara ve hatta sanat yeteneklerimize kadar uzayýp gider. Birde yaþam tarzýmýzla etkilenen saðlýk sorunlarýmýz ya da kazanýmlarýmýz olabilir. Sigara ve alkol kullanýmý, spor yapmak, stresli yaþamak vs. gibi konular bizim bilgi ve gayretimizle deðiþtirilebilecek faktörlerdir.

Yani kýsacasý saðlýklý yaþamla ilgili faktörlerin bazýlarý bize, bazýlarý ise bizim dýþýmýzda, geldiðimiz aile ve doðuþumuzda yaþadýðýmýz çevre ve þartlara baðlýdýr. Saðlýklý yaþam için deðiþtirilebilen faktörlerin en önemlilerinden biri bilinçli spor yapmaktýr. Spor bir yaþam tarzý olarak hayatýmýza girmelidir. Yaptýðýmýz egzersizler çok aðýr ve býktýrýcý olmamalýdýr. Aksine eðlenceli, kolay ve sürekli olmalýdýr. Her sabah imkânýnýz varsa 1 saatinizi spora ayýrýn. Sabah güzel bir yürüyüþ, sahilde ve þehrin deðiþik yerlerine belediyeler tarafýndan konan jimnastik aletleri ideal çözüm getirirler. Gerçekten belediyelerin koyduðu aletler son derece faydalý aletlerdir.

Sporun açýk havada yapýlmasý çok önemlidir. Havanýn soðuk, yaðmurlu ya da sýcak olmasý spor yapmayý engellememelidir. Sporun yanlýþ yapýlmasý fayda yerine zarar verebilir. Þiþman kiþiler zayýflamak için hýzlý tempoda koþmamalýdýr. Aþýrý efor kalp krizinden diz eklemleri aþýnmasýna kadar birçok problemi beraberinde getirebilir. Birçok kiþi zayýflamak için aðýr spora baþvurmaktadýr. Aðýr bir egzersizle zayýflamak pratikte pek mümkün deðildir.

Zayýflama spordan daha çok beslenme alýþkanlýðý ile ilgili bir olaydýr. Günde bir saat haftada 5 defa yapýlacak düzenli bir spor alýþkanlýðý sizi hayata baðlar, kalbinizi güçlendirir, akciðerlerinizi iyi kullanmanýzý saðlar, kaslarýnýzý güçlendirir, kolesterol deðerlerinizde fazla olmasa da bir miktar düzelme olur, yanlýþ oturmadan kaynaklanan sýrt aðrýlarýnýzý azaltýr ve daha sayamayacaðým kadar çok fayda saðlar. Yapacaðýnýz spor sabah veya akþam aç olarak yarým saat hýzlý yürüyüþ, 15 dakika bisiklet, 15 dakika jimnastik aletleriyle esneme hareketleri þeklinde yapýlabilir.

Ayný þekilde yüzme imkâný varsa yazýn açýk yüzme havuzlarýnda her gün bir saatlik bir yüzme özellikle bel ve omurga saðlýðý için çok faydalýdýr. Ayný þekilde öðle yemeklerinden sonra vaktiniz varsa hýzlý tempo ile yarým saatlik bir yürüyüþ yapýn. Sabah saatlerinde yapacaðýnýz bazý egzersizler sizi ileride bel ve boyun fýtýðýna karþý korur, hamilelerin yapacaðý özel spor ve düzgün yürüyüþler doðumu kolaylaþtýrýr. Kalp hastalarýnýn düzenli yapacaklarý efor testleri onlarý iyileþtirir, hatta astým hastalarýnýn yavaþ tempoda bilinçli spor yapmalarý onlarýn ilaç alýmýný azaltýr ya da ilaç baðýmlýlýðýndan kurtarýr. Gördüðünüz gibi sporla süren bir yaþam da kalite ve saðlýklý yaþam vardýr.

Alkol ve sigara saðlýðý olumsuz etkiler, spor yapmayý zorlaþtýrýr. Muntazam namaz kýlan insanlar kendi dini inanýþlarýnýn yanýnda sürekli bir sporda yapmýþ olurlar ve bu da saðlýklarýna olumlu yansýr. Aksine kahvede oturan insanlar kötü havadan etkilendikleri kadar hareketsizlikten de zarar görürler. Kýsacasý mutlu ve saðlýklý bir yaþam için, hiçbir þeyi fazla dert etmeyin, çok çalýþýn, kendinize spor için zaman ayýrýn, çok deðil az yiyin, akþamlarý mümkünse yatmadan 3 saat önce yemek yemeyin. Tüm okuyucularýma sporlu, stressiz mutlu bir yaþam dilerim. yakup BAÞTRK
_________________
Ya Göründüðun gibi ol yada olduðu gibi görün
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Köþe Yazýlarý Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR