nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Pzr Arl 14, 2008 10:15 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

2010'dan itibaren nüfus cüzdanýnýn yerine kullanýlacak olan akýllý kimlik kartlarý, kopyalanma riskine karþý görünürde 7 üstün güvenirlikli önlemle korunucak.

TÜBÝTAK tarafýndan tamamen milli olanaklar kullanýlarak geliþtirilen ve 2010'dan itibaren nüfus cüzdanýnýn yerine kullanýlmasý hedeflenen akýllý kimlik kartlarý, kopyalanma riskine karþý görünürde 7 üstün güvenirlikli önlemle korunuyor.

Hologram, mor ötesi, meneviþ ve gökkuþaðý baský ve mikro yazý yöntemlerinin kullanýldýðý oluþturulan görünür güvenlik önlemlerinin yaný sýra kiþiye ait bilgiler, kartýn çipinde de özel þifrelerle saklanýyor.



TÜBÝTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araþtýrma Enstitüsünde (UEKAE) geliþtirilen Akýllý Kart Ýþletim Sistemi (AKÝS) Proje Sorumlusu Mustafa Baþak AA muhabirine 2010'dan itibaren tüm Türkiye'de uygulanmasý planlanan elektronik kimlik kartýnýn teknolojik özelliklerini anlattý.

Akýllý kartýn en baþta akýllý kart tabanlý ulusal kimlik kartý olarak nüfus cüzdanýnýn yerini alacaðýný aktaran Baþak, kartýn ayrýca sürücü belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarýnda kimlik doðrulama amaçlý bir belge olacaðýný ve SSK karnesi, Saðlýk Bakanlýðý sertifikalarýnda, Maliye Bakanlýðýnýn vergi uygulamalarýnda kullanýlabileceðini belirtti.

Baþak, AKiS tabanlý benzer akýllý kartlarýn þehir kartlarý, kontörlü kartlar gibi belediye uygulamalarýnda da kullanýlabileceðini anýmsattý.

-KRÝPTOLU OLACAK-

Akýllý kimlik kartýnýn tamamen yerli kaynak ve mühendislerle son þifreleme teknolojisi kullanýlarak ve uluslararasý standartlara uygun yapýldýðýný belirten Baþak, kartýn ''taklit edilemez'' ve ''tahrip ya da tahrif edildiðinde deðiþikliðin algýlanmasýna imkan veren güvenlik özelliklerinin'' bulunduðunu söyledi.

Baþak, akýllý kart üzerindeki ve çip içerisindeki bilgilerin elektronik ortamda, kriptografik yöntem denilen güvenlik özellikleriyle korunduðunu anlatarak, bu yöntem sayesinde kartýn mükerrer basýmýnýn engellenebildiðini, Merkezi Nüfus Ýdaresi Sistemine (MERNÝS) eriþimle yazým hatalarýnýn önüne geçilebildiðini aktardý.

Kimlik kartlarýnýn taklit edilmesini önlemek için çeþitli güvenlik özelliklerinin uygulandýðýný kaydeden Baþak, yapýsal ve baskýsal güvenlik ögelerinin yüksek çözünürlüklü makinelerce yapýldýðýný ve taklidinin de çok zor olduðunu vurguladý. Baþak, elektronik güvenlik sisteminin taklidinin ise mümkün olmadýðýný söyledi.

Akýllý kartta aynen kaðýt paralarda olduðu gibi dýþ görünürde 7 güvenlik önlemi olduðunu bildiren Baþak, þöyle konuþtu:

''Kartýn ön ve arka yüzünde kullanýlan hologram teknolojisiyle ýþýðýn geldiði açýyla þekillerin ve renklerin deðiþimi saðlandý. Çok özel mürekkeplerin kullanýldýðý OVI teknolojisinde ise ön yüzde bulunan Türkiye haritasý ýþýðýn geldiði açýya göre üç farklý renkte görülüyor. Mor ötesi baský yöntemiyle de ultra viyole ýþýðý altýnda görünecek þekilde ön yüzde mavi renkte ''T.C'' ibaresinin, arka yüzde de Türkiye haritasýnýn ortasýnda mavi renkte ay-yýldýz þekli gizlendi.

Mikro yazýlar ile ön yüze ay-yýldýz çizildi ve büyüteçle bakýldýðýnda Türkiye Cumhuriyeti yazýsý görülebiliyor. Ayný baský, arka yüzde de þerit görünümünde yer alýyor. Meneviþ baský yöntemiyle ise kartýn hem ön, hem de arka yüzünde algoritmik desenler bulunuyor. Bu desenler matematiksel bir formülle oluþturuldu. Son görüntü þifresi ise gökkuþaðý baský dediðimiz ve desen çizgilerinde kopyalamaya karþý kýrmýzý-turkuaz-kýrmýzý renk geçiþleri yer aldý. Tüm bu þifreler çok özel tekniklerle üretildi ve kartýn taklidini ve kopyalanmasýný çok zor hale getiriyor.''

Ýlk etapta karta bakýldýðýnda görünür þifrelemelerde kartýn sahte olup olmadýðýnýn anlaþýlabileceðini dile getiren Baþak, ''Fakat kopyalanmasýnýn çok zor olmasýna karþýn her ihtimale karþý görünür özelliklerin kopyalanma riskine karþý bu bilgilerin aynýsý kartýn üzerindeki çipe elektronik olarak þifrelendi. Bu çipin içinde bir oynama olduðunda, kart eriþim cihazýna takýldýðýnda bilgiler teþhis edilemez. Bu taklit edilememezlik aslýnda, elektronik þifreleme teknikleriyle saðlandý'' dedi.

Baþak, kimlik doðrulama için özel yazýlýmlara sahip kartýn ayrýca pin ve puk kodlarýnýn bulunduðunu belirterek, yasanýn çýkmasý halinde hazýr olan parmak izi teknolojisinin de eklenebileceðini söyledi.

AKÝS'in enerji dalgalanmalarýndan veya baþkaca fiziksel koþullar sebebiyle oluþan EEPROM bellek hücrelerindeki bozulmalarý tespit edip düzelten bir mekanizmaya sahip olduðunu kaydeden Baþak, þifreleme, deþifreleme ve asýllama anahtarlarýnýn birbirlerinden tümüyle ayrýldýðýný belirtti.

-PARMAK ÝZÝ SAKLANMAYACAK-

Parmak izi, iris tanýma gibi bilgilerin Avrupa Birliði kriterlerine göre bilgisayarlarýn veri tabanlarýnda saklanmasýnýn yasak olduðunu ve bu nedenle de parmak izi þifresinin kartýn içinde saklandýðýný aktaran Baþak, ''Kart sahibinin elinde olacaðýndan, bazý basýn organlarýnda yer aldýðý gibi parmak izinin bir yerde saklanmasý gibi bir durum da olmayacak'' diye konuþtu.

Türkiye'nin akýllý kart teknolojisinde Avrupa Birliðine üye pek çok ülkeden daha ileri bir aþamaya geldiðini belirten Baþak, ABD'deki kart teknolojisinin ise çip deðil, optik tanýma üzerine kurulu olduðunu söyledi.

Baþak, Türkiye'nin yarattýðý bilgi birikimi ile akýllý kartlarda ileri teknoloji uygulayan Portekiz ve Ukrayna gibi ülkeler seviyesine geldiðini kaydederek, ''Avrupa'nýn henüz üzerinde çalýþtýðý bir sistemi Türkiye uygulamaya baþladý bile'' dedi.

-SEÇÝMLERDE MÜKERRER OYA DA ENGEL OLACAK-

Elektronik kimlik uygulamasýnýn özellikle genel ve yerel seçimlerde güvenli ve saðlýklý oy kullanýlmasýna olanak saðlayýp mükerrer oy kullanýlmasý ihtimaline son verilebileceðini dile getiren Baþak, saðlýk uygulamalarýnda da sahibinin izni ile eriþilebilen hastaya özel bazý bilgilerin de kartta saklanabileceðini bildirdi.

Baþak, akýllý kart uygulamasýnýn 1 Eylül 2008 itibariyle Bolu'da pilot çalýþmalarýnýn baþlatýldýðýný anýmsatarak, ilk aþamada bu yýlýn sonuna kadar 10 bin adet kartýn Bolu merkezde daðýtýlacaðýný ve ikinci aþamada da Mayýs 2010'a kadar 300 bin kart daðýtýmýnýn yapýlacaðýný belirtti. Baþak, daðýtýlan kartlarýn, 67 eczane, 1 hastane, 8 aile hekimliðinde kullanýlmaya hazýr olduðunu da bildirdi.

KAYNAK
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Gündem Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR