nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Pzr Hzr 28, 2009 7:55 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

[CENTER]
Kadir ÇÖPDEMÝR’in aðzýndan

SEN DE EVÝNDE YILDA 1500 TL TASARRUF EDEBÝLÝRSÝN…

Efendim, malum dönem kriz dönemi. Hal böyle olunca anlý þanlý ekonomi profesörlerinden yeni yetme bankacýlara kadar bir sürü uzman “Yok dolar al, yok hisse senedini sat, olmadý repo yap, daha olmadý altýn al” diye bir sürü akýl veriyor. Veriyor da kime veriyor? Sana bana deðil... Parasý olana...

Peki parasý olmayan krizle nasýl baþa çýkacak? Onun da tek yolu var tasarruf yaparak.

Ama her tasarruf dediðin de yapýlmýyor ki mübarek. Yani demem o ki tasarruf dediðin aklý baþýnda olmalý. Zaten erkek milleti tasarruf deyince tasý taraðý toplayýp ortalýktan toz oluyor. Vatandaþ tarafýndan kolay anlaþýlmalý, þýp diye uygulanabilmeli, sonucunda da para trink diye cebe girmeli. Hani yani doktor reçetesi gibi olmalý.

ÝÞ HANIMLARA DÜÞÜYOR

Bu arada söz konusu tasarruf olunca meydaný ev hanýmlarýna býrakmak lazým diye düþünüyorum. O nedenle uzun lafýn kýsasý aslýnda ben ablalarýmý, teyzelerimi fazla yormayayým deyip uzmanlarýn kapýsýný çoktan çaldým ve bir Tasarruf Reçetesi yazdýrdým bile. Üstelik çok da iddialý bir reçete. Dört kiþilik bir aileye ortalama yýlda 1500 TL tasarruf ettiriyor.

Bundan böyle bu köþede hep birlikte bu reçetenin peþinden koþacaðýz. Nerede ne yapacaðýmýzý birlikte konuþacaðýz. Çarþýya, pazara birlikte çýkacak, mutfaða birlikte gireceðiz. Elektriðin, suyun altýndan girip üstünden çýkarak dört nala koþan faturalarý dizginleyeceðiz.

“Bu iþi nasýl yapacaðýz?” diye hemen vahme kapýlmayýn. Ben iþin orasýný da düþünüp uzmanlara sordum. Önce her haneyi bir þirket gibi düþünüp masraf kapýlarýný bir bir yazacaðýz. Bir aylýk çizelge çýkaracaðýz. Yani hastanýn durumuna bakacaðýz, tansiyonu, nabzý, kan deðerleri hepsini göreceðiz. Ondan sonra da sýra elimizdeki reçetede yazýlanlarý bir biri uygulamaya gelecek.

PARANI YAKMA

Vatandaþýn bütçesindeki kara deliklerden biri ýsýnma harcamasý. Yok doðalgazýydý, yok odunuydu, yok kömürüydü derken faturalar kabardýkça kabardý. O yüzden Tasarruf Reçetesi’nin önemli bir kalemi de ýsýnma giderleriyle ilgili. Tabii ki kimseye giy kazaðý üst üste hiç kaloriferi yakma paran cebinde kalsýn demiyoruz. Bir takým önlemler alarak vatandaþýn hem gül gibi ýsýnabileceðini hem de yýlda 300 TL’nin cepte kalabileceðini söylüyoruz.


BULAÞIK DEYÝP GEÇME

Dediðim gibi Tasarruf Reçetemiz uzmanlar tarafýndan itinayla yazýldý bile. Uzmanlarýn tavsiyesi üzerine þu bulaþýk sorununa el atacaðýz. Zira bu bulaþýk iþi hakikatten ciddi bir iþ. Malum ev hanýmlarýmýz, anneden, anneanneden alýþtýklarý üzre bulaþýðý biriktirmeden, þöyle elde bir yýkayýp ortadan kaldýrmaya pek meyilli. Hani þöyle baktýnmýydý, alýr eline süngeri, deterjaný, açar musluðu, yýkar da yýkar. Yýkama bitince bu kez durulama baþlar. Akan suda þöyle gýcýr gýcýr ses gelinceye kadar ovar da ovar. Ama hiç düþünmez ne kadar su aktý, kaç para gitti diye. Ýþte burda yazýyorum, bulaþýðý elde yýkayýnca bir günde giden su 126 litre.

MAKÝNEDE YIKA PARA KAZAN

Halbuki þimdi nerdeyse her evde bulaþýk makinesi var. E bunlar süs olsun diye alýnmadý ki. Ablacýðým, teyzeciðim bulaþýðý elde yýkamak yerine makinede yýkasana. Hem kesene zarar hem milli servete yazýk. Senin 126 litre su harcayýp yýkadýðýn bulaþýðý makine 12 litre suyla pýrýl pýrýl yapýyor. Hesaba vurduðunda da yýlda 365 TL cebinde kalýyor.

ENERJÝ CANAVARLARI

Tasarruf Reçetesi’ndeki önlemler suyla sýnýrlý deðil tabii ki. Bir sonraki hedef aydýnlatmadan ev aletlerine kadar bütün elektrik canavarlarýný dizginlemek. Uzmanlarýn bu konuda söyleyeceði çok þey var. Ama hepsinin uygulamasý gayet kolay. Sonuçta basit birkaç önlemle buradan da yýlda ortalama 300 TL tasarruf yapýlabilir.

MEYVELER SEBZELER BOZULMASIN

Tasarruf Reçetesi’nin bir diðer kalemi gýda ve mutfak. Meðer bu konuda ne kadar yanlýþ þeyler yapýyormuþuz ben de uzmanlar söyleyince anladým. Bir defa uzmanlarýmýz diyor ki alýnan bir çok þeyi çöpe atýyoruz. Özellikle yemek yaparken dikkat etmediðimiz bazý alýþkanlýklar ise aile kesesinden götürüyor. Yaptýklarý hesaba uyarsak yýlda 260 TL’lik tasarruf mümkün gözüküyor.

YAPACAÐINIZ UFAK DEÐÝÞÝKÞÝKLER

Tasarruf Reçetesi’nin son önerisi de çok basit küçük tasarruf önlemleri ile ilgili. Bu önlemlerle ayda 275 TL’nin tasarruf edilebileceðini söylüyorlar.

Yani sözün özü ey vatandaþ bundan sonra bu reçeteyi harfiyen uygulayýp hep birlikte tasarruf yapacaðýz. Biz tasarruf yaptýðýmýz gibi eþe dosta da uðrayacaðýz, onlara da tasarruf yaptýracaðýz. Ya da onlarýn hangi pratik fikirlerle ne gibi tasarruflar yaptýðýný da öðreneceðiz. Bunun için bazen anlý þanlý þahsiyetlerin evine konuk olacaðýz bazen de sizlerin evine. Zaman zaman tebdili kýyafet pazarlara atacaðýz kendimizi. Bakacaksýnýz ki bir anda karþýnýzdayýz.



[/CENTER]

Ayrýntýlý Bilgi için
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Link Paylaþým Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR